Zeevonk is mooi, maar er is wel een keerzijde

Zeevonk ziet er prachtig uit en nachtbrakers genoten de afgelopen dagen met volle teugen van de blauwe schitteringen op het water. Er is wel een schaduwzijde: na de watershow gaat zeevonk stinken en ziet het er ook heel vies uit. Dat zegt Anouk Blauw, marine-ecoloog bij kennisinstituut Deltares.

Blauw, blauw, blauw! ๐Ÿ’™ Tijdens een avondwandeling langs de Zeeuwse kust kun je de zee ineens blauw zien oplichten door zeevonk. ๐ŸŒŠ Mooi hรจ? Pascal van der Mast maakte deze video in Domburg.

Posted by Omroep Zeeland on Tuesday, June 16, 2020

"Zeevonk is een plant én een dier. Dus het groeit op licht en leeft door het eten van andere algen. In de branding gloeit de alg", vertelt Anouk Blauw.

Zeevonk komt naar de oppervlakte na afloop van de voorjaarsbloei, meestal rond mei en juni. De voorjaarsbloei van gewone algen is meestal eind april als het steeds lichter en warmer wordt en eindigt als de voedingsstoffen in het water opraken. Daarna komt de bloei van algen als zeevonk die voedingsstoffen kunnen verkrijgen door andere algen te eten.

Kunnen we het voorspellen?

Het zou natuurlijk mooi zijn als voorspeld zou kunnen worden wanneer zeevonk te zien is. Zodat we met z'n allen met een hapje en drankje van het schouwspel kunnen genieten. Dat is dagdromen. "Van dag tot dag is het niet te voorspellen. Wat we weten is dat je zeevonk vooral kunt zien in de vroege zomer en niet in de winter."

Blauw is als onderzoekster vooral gefascineerd door het gedrag. "Zeevonk is een diertje en vertoont dus gedrag. Aan het einde van de bloei werken ze samen. Ik weet nog niet precies hoe het werkt, maar ik vind de gedragspatronen intrigerend."

Stank

De keerzijde is stankoverlast en smerigheid. "Het heeft ook wel een nadeel dat ze als gezamenlijke drijflaag kunnen gaan stinken en het ziet er bovendien vies uit. Meestal als mensen denken dat er iets is met de waterkwaliteit omdat het stinkt komt dat door de zeevonk. Dat zijn de afstervende algen."

Zeevonk is mooi, maar er is een keerzijde zegt Anouk Blauw

Meer over dit onderwerp:
zeevonk Deltaris
Deel dit artikel:

Reageren