Duitse parlement stemt in: Damen krijgt marineorder

© Omroep Zeeland
Het gaat om de grootste aankoop van de Duitse marine ooit, vier fregatten. Samen goed voor een klus van vier miljard euro. Toch gaat dat geld niet allemaal naar Damen. "Wij zijn hoofdaannemer en hebben werk voor mensen die het project voorbereiden en op kantoor werken. Het gaat om een Duits project waar Duits belastinggeld in zit. Zo kan de Duitse economie meeprofiteren", legt Richard Keulen van Damen Naval Shipbuilding uit.
Daarnaast werkt Damen samen met het Nederlandse bedrijf Thales dat elektronische systemen en radars gaat leveren voor de fregatten. Naar verwachting komen er in Vlissingen tientallen banen bij.

Damen wacht ook nog op Nederlandse marineklus

Damen is ook nog in de race om vier onderzeeboten te bouwen voor de Nederlandse marine, een project van 3,5 miljard euro. Volgende week debatteert de Tweede Kamer daarover. Damen verkeert al enige tijd in financieel zwaar weer. Als deze klus niet door gaat, dan kan dat grote gevolgen hebben voor het voortbestaan van het bedrijf. "We profiteren maar deels mee van Duitsland. Met deze order erbij heb je gegarandeerd werk voor zeker de komende tien tot vijftien jaar, ook in tijden van economische crisis. Plus je behoudt en vergroot de kennis in eigen land ", zegt Keulen.

Lees ook: