Veere heeft 11,5 miljoen tekort door corona

De gemeente Veere schat in dat ze tot en met volgend jaar zo'n 11,5 miljoen euro schade gaat lijden door de coronacrisis. Dat maakte burgemeester en wethouders van Veere vanmiddag bekend. Het gaat met name om gemiste toeristenbelasting en parkeergelden.

Het gemeentehuis van de gemeente Veere in Domburg (foto: Wikipedia Commons - Steven Lek)

Veere ontvangt nu ieder jaar zo'n vijf miljoen euro aan toeristenbelasting, vanwege de vele overnachtingen in hotel en op campings en vakantieparken in de gemeente. Maar van toerisme was tot begin deze maand nauwelijks sprake. Daardoor ontvangt de gemeente veel minder parkeergeld van parkeerplaatsen in Domburg en langs de stranden.

Ook zijn kosten gemaakt door het inzetten van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en het laten maken van voorlichtingsmateriaal, zoals de stickers die wijzen op de anderhalve meter maatregel.

Terneuzen

Veere is niet de enige die financieel flink te lijden heeft door de coronacrisis. Vlissingen en Middelburg lieten al eerder weten flinke schade te hebben; Vlissingen noemde een bedrag van 770.000 euro, Middelburg stelt al 1,8 miljoen euro schade te hebben. Uit een rondgang van Omroep Zeeland langs andere Zeeuwse gemeenten blijken ook die tekorten te hebben door corona. Zo heeft de gemeente Kapelle het over enkele tienduizenden euro's, omdat de gemeente geen betaald parkeren kent en ook relatief weinig toeristen trekt. Maar ook Terneuzen noemt een schadebedrag van 1,8 miljoen euro door corona:

WMO

De grote financiële problemen in Veere worden niet alleen veroorzaakt door de coronaschade van 11,5 miljoen euro. Ook het Sociaal Domein - de jeugd- en ouderenzorg en gehandicaptenvoorzieningen - zorgt voor een groot gat in de begroting. Dat tekort zal over dit lopende jaar 1,1 miljoen euro bedragen, volgend jaar zal daar nog eens 1,3 miljoen euro bovenop komen. Sinds enige jaren zijn de WMO-taken van het Rijk overgeheveld naar de gemeente, waarbij het Rijk meteen flink kortte op de budgetten.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Veere schade Corona-maatregelen
Deel dit artikel:

Reageren