Waarschuwing waterschap: gebruik ogen en neus voor je in het water springt

Waarschuwing voor blauwalg
Waarschuwing voor blauwalg © Omroep Zeeland
Door de droogte is er nauwelijks stroming in sommige vaarten en sloten. Omdat er ook een groot neerslagtekort is, is het waterpeil flink gezakt. De hoge temperatuur kan het water snel opwarmen en dat is volgens het waterschap ideaal voor blauwalgen. Het aantal meldingen van blauwalg neemt daarom snel toe op de website zwemwater.nl. Op die website is ook te zien zien waar er wél veilig gezwommen kan worden.

Giftige stoffen

Blauwalg is een cyanobacterie die leeft van voedingsstoffen in het water. Als het water opwarmt gaat de blauwalg bloeien. Dat zorgt voor een drijflaag op het water, waaruit voor mensen giftige stoffen vrijkomen. Dat kan voor milde tot ernstige gezondheidsklachten zorgen. In warm water kan ook botulisme voorkomen. Zwemmers kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met besmette vogels of vissen.
Het waterschap adviseert om te zwemmen in de door de Provincie Zeeland aangewezen zwemwaterlocaties in de Noordzee, Ooster- en de Westerschelde, Veerse Meer of de binnenwateren Braakman en De Vogel in Zeeuws-Vlaanderen. Dat advies geldt ook voor huisdieren. "Kijk kritisch naar het water waarin u uw hond wilt laten zwemmen. Zoek bij twijfel een andere plek", aldus het waterschap.

Lees ook: