OM wil 22,5 miljoen euro van voormalige eigenaar Checkpoint

Het Openbaar Ministerie heeft meer dan 22,5 miljoen euro gevorderd van de voormalige eigenaar van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen en een bedrijf in Terneuzen. Volgens het OM gaat het om illegale inkomsten door criminele activiteiten. De coffeeshopeigenaar werd eerder in hoger beroep schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie.

Gesloten coffeeshop Checkpoint in Terneuzen (foto: Omroep Zeeland)

De coffeeshop werd betrapt met meer drugs in voorraad dan werd gedoogd. Daarmee overtrad de eigenaar Meddie Willemsen de regels. Het gerechtshof van 's-Hertogenbosch bepaalde drie jaar geleden dat Willemsen daarmee fout zat, maar het hof vond dat de lange rechtsgang al voldoende straf was. Het proces duurde zeven jaar.

Grootste coffeeshop van Nederland

Bovendien was die grote voorraad volgens het hof niet te voorkomen vanwege het grote aantal bezoekers. Dagelijks kwamen er tweeduizend tot drieduizend klanten naar Checkpoint. Tot de sluiting in 2008 was Checkpoint de grootste coffeeshop van Nederland.

De invordering van illegale inkomsten is een apart proces, gescheiden van de strafrechtelijke vervolging. Volgens het OM is met dat geld ook onder meer de skihal van Terneuzen gefinancierd. Het gerechtshof doet op 16 september uitspraak over de invordering van het OM.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren