In Zeeland nóg grotere stijging in pabo-aanmeldingen

De HZ University of Applied Sciences heeft 14,3 procent meer vooraanmeldingen voor de lerarenopleiding basisonderwijs dan vorig jaar. Daarmee is de toename van de HZ zelfs groter dan de landelijke stijging, die met zo'n 11 procent ook al flink was. Hoeveel mensen zich uiteindelijk inschrijven, moet nog duidelijk worden.

HZ in Vlissingen (foto: Omroep Zeeland)

De HZ denkt dat de stijging vooral komt door het lerarentekort. "Het vak van juf en meester staat meer in de belangstelling, waardoor het interessanter wordt voor kiezende studenten", zegt Rinke Dellebeke van de HZ.

Ook de coronacrisis zal wellicht een beetje geholpen hebben. Dellebeke: "In de crisis hebben we gezien dat de juf en meester toch heel erg belangrijk zijn."

Waarom Zeeland hoger dan het landelijk gemiddelde scoort?

Dellebeke durft het niet zó hard te stellen, maar dat komt misschien door de oprichting van opleidingsschool Zuidwest. Dat samenwerkingsverband moet ervoor zorgen dat studenten vanaf hun eerste jaar veel meer in de basisschool aanwezig zijn. "Daardoor zijn we ook interessanter geworden voor mbo-studenten die volgend jaar twee dagen werkplek leren voor de klas in plaats van een dag."

De HZ heeft geen zorgen over waar ze die extra leerlingen straks kwijt moeten. Volgens Dellebeke gaan ze na de zomer op dezelfde voet verder als nu: "Online onderwijs waar het kan, praktijkonderwijs waar het moet."

Nog niet genoeg om lerarentekort op te lossen

Landelijk gezien schreven zich tot nu toe 9.561 mensen zich in voor de pabo's, ruim negenhonderd meer dan vorig jaar. "Het helpt zeker", zegt Dellebeke, maar het is volgens haar nog niet genoeg in de strijd tegen het lerarentekort. "Dit is een trend die zich de komende jaren zal moeten doorzetten."

Meer over dit onderwerp:
Zeeland pabo
Deel dit artikel:

Reageren