Partij voor Zeeland wil dat provincie lobbyt voor deels digitale Statenvergadering

De provincie Zeeland zou moeten lobbyen in Den Haag om hybride vergaderen - waarbij een deel van de bestuurders fysiek in de zaal zit en de rest vanuit huis mee vergadert - mogelijk te maken. Dat zegt de Partij voor Zeeland, die op die manier een wetswijziging wil bewerkstelligen.

Archieffoto van de raadsvergadering in Kapelle twee weken geleden (foto: Omroep Zeeland)

Nu is het namelijk verboden om zo'n combinatie te maken. Raadsleden vergaderen óf allemaal digitaal óf allemaal fysiek in de raadszaal. Een mengvorm is niet toegestaan. Raadsleden mogen een fysieke vergadering wel vanaf thuis volgen, maar ze mogen dan geen deel nemen aan stemmingen en besluitvorming.

Eigenlijk mogen bestuurders alleen maar besluiten maken als ze fysiek in de raadszaal aanwezig zijn. Door de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming is tijdens de coronacrisis de mogelijkheid gecreëerd om ook in een digitale raadsvergadering besluiten te nemen.

"Daardoor kunnen bestuurders die tot de risicogroep behoren in coronatijd hun volksvertegenwoordigende rol niet risicoloos vervullen indien er gekozen wordt om een vergadering fysiek te houden", zegt de Partij voor Zeeland.

Daarom wil de partij dat de provincie in Den Haag gaat lobbyen om 'deze omissie aan te laten passen'.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren