Grote zorgaanbieders blij: minder concurrentie in jeugdzorg

Grote zorgaanbieders blij: minder concurrentie in jeugdzorg
Ruud Stevens, directeur van Juvent, zegt dat het goed is dat er in een dunbevolkt gebied als Zeeland niet te veel zorgaanbieders zijn. "De zorg verwatert met tweehonderd zorgaanbieders. Met minder partijen kun je meer kwaliteit leveren." Derk Alssema, wethouder van Goes en woordvoerder namens alle Zeeuwse gemeenten wil dat alle partijen meer gaan samenwerken. "Dat geeft sneller de juiste zorg voor elke kind. Grotere partijen hebben een beter overzicht waar een kind het beste terecht kan vanwege samenwerking in netwerken."

Van tweehonderd naar honderd zorgaanbieders

Zeeland gaat van tweehonderd verschillende zorgaanbieders in jeugdhulp terug naar zo'n honderd volgend jaar. Het idee is dat de juiste zorg zo sneller bij het juiste kind is, zonder onnodige administratie. Sommige kleinere zorgaanbieders als zorgboerderijen of kleine psychologenpraktijken vallen vandaag buiten de boot. Zij hebben geen contract gekregen. Hun voortbestaan is daarmee onzeker geworden.
Zo'n 10.00 kinderen in Zeeland krijgen jeugdzorg
Zo'n 10.00 kinderen in Zeeland krijgen jeugdzorg © Omroep Zeeland

'Kinderen kunnen hun behandeling afronden'

Ook voor kinderen die zorg krijgen bij een zorgboerderij of een andere aanbieder zonder contract is de toekomst onzeker. Maar wethouder Alssema belooft dat geen enkel kind hoeft te veranderen van hulpverlener. "Alle lopende trajecten bij aanbieders zonder contract worden nog negen maanden doorbetaald. Dat is lang genoeg om alle behandelingen af te ronden."
Partijen zonder contract proberen de komende tijd onder de paraplu van grotere zorgaanbieders zorg aan te bieden als onderaannemer. Juvent werkt al samen met kleine zorgaanbieders en staat open om dat met meer kleinere praktijken te doen. "Maar we kunnen niet met alle honderd partijen die nu geen contract krijgen, gaan samenwerken. Dat is niet te doen."
Naar verwachting zal voor een aantal kleine zorgaanbieders volgend jaar het doek vallen.

Lees ook: