Goedemorgen! Bijna Keti Koti en Zoutelande baalt om Kustmarathon

De laatste dag van juni is amper begonnen, maar we gaan tóch eerst even vooruitblikken op morgen. Dan is het namelijk Keti Koti, de viering van de afschaffing van de slavernij. Misschien wel actueler dan ooit, nu racisme al weken het nieuws beheerst.

Donovan Olijfveld in Vlissingen. (foto: Omroep Zeeland)

Donovan Olijfveld uit Vlissingen doet vandaag zijn verhaal. Hij kwam meerdere keren in aanraking met discriminatie en racisme. Toch blijft hij positief. "Als ik in een auto aangehouden wordt door de politie, dan zeg ik niet gelijk: 'Je houdt me zeker aan omdat ik donker ben', sommigen voelen dat wel zo, maar ik heb dat niet. Ik probeer wel altijd van het positieve uit te gaan."

Lees ook:

Die instelling hebben ze in Zoutelande ook, maar toch moet het pijn hebben gedaan: de officiële afgelasting van de Kustmarathon. De middenstand heeft er in ieder geval begrip voor.

Drukte bij de finish van de elfde Kustmarathon in Zoutelande (foto: Omroep Zeeland)

De politie heeft gisteravond in Wolphaartsdijk een verdachte opgepakt na de melding van een bedreiging met een mes. De bedreiging vond volgens de politie rond 20.55 uur plaats bij een pand aan de Lepelstraat. Er raakte voor zover bekend niemand gewond.

Gespreksstof

Nog gespreksstof nodig voor vandaag voor bij de koffieautomaat of als je je collega's spreekt in een videovergadering? Enkele punten uit het landelijke nieuws:

  • Duizenden werknemers vanaf morgen loonsverhoging hadden verwacht, moeten daar nog maanden op wachten. Tientallen bedrijven hebben met vakbonden afspraken gemaakt om de eerder afgesproken loonsverhoging uit te stellen.
  • Een veiligheidswet voor Hong Kong moet een einde maken aan de langdurige onrust in Hong Kong. De Chinese overheid heeft de omstreden weg volgens lokale bronnen unaniem aangenomen. Sinds maart vorig jaar wordt er massaal gedemonstreerd in de stad tegen de groeiende invloed van China. Met de nieuwe wet wordt het streven naar afscheiding, buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten in Hongkong verboden.
  • En wil je het over voetbal hebben? Vanavond neemt FC Barcelona het op tegen Atletico Madrid. Voor FC Barcelona een belangrijke wedstrijd: het rommelt binnen de club. Drie punten zijn nodig om de achterstand op Real Madrid niet verder op te laten lopen.

Het weer

Het wordt een zwaarbewolkte dag. De kans op regen of motregen neemt in de loop van de ochtend toe. Vanmiddag en vanavond kan het druilerig zijn. De maximumtemperatuur is vanmiddag 18 tot 20 graden.

De duinen bij Zoutelande (foto: Ria Overbeeke)

Meer over dit onderwerp:
Zeeland wordt wakker ZWW
Deel dit artikel:

Reageren