Ruiming Kathy mijnen voor Walcherse kust begonnen

Ruiming Kathy mijnen voor Walcherse kust begonnen
Ruiming Kathy mijnen voor Walcherse kust begonnen © Omroep Zeeland
Ruiming Kathy mijnen begonnen
De mijnen bestaan uit een betonnen bak van 1,20 bij 1,20 meter. In de bak zitten sleuven die gevuld zijn met explosieven. Op de bak staat een driehoekige metalen constructie met daarboven een contactpunt voor de ontsteking. Als een landingsvaartuig de bovenkant van het metaal raakt, ontploft de mijn recht naar boven met alle gevolgen van dien.

75 jaar later

Nu zijn er twee Kathy mijnen gevonden voor de Walcherse kust. Ze liggen er al 75 jaar en de metalen constructie is al lang vergaan. Ook kan de hoeveelheid explosieven inmiddels zijn verdwenen, maar dat verschilt van mijn tot mijn. De mijnen die nu geruimd moeten worden, zijn gevonden door een sportduiker. In totaal hebben zij 21 van deze mijnen ontdekt.
Een Kathy mijn
Een Kathy mijn © Omroep Zeeland
De marine en de EOD hebben een dag geprobeerd om de twee mijnen te ruimen. Dat betekent laten springen als er nog explosief materiaal in zit of optakelen als ze leeg zijn. Eerst wordt er met sonar en andere apparatuur naar de mijnen gezocht, daarna gaan duikers aan het werk.

Vroeger ging het anders

Nu gebeurt het ruimen met een hoop technologie en veiligheidsmaatregelen. Net na de Tweede Wereldoorlog ging het anders. Toen gingen marinemannen met twee sloepen 'vissen' naar mijnen. Met een kabel tussen de boten werden de mijnen gezocht en later tot ontploffing gebracht. Zo'n team is hieronder op de foto te zien.
Ruiming van Kathy mijnen net na de Tweede Wereldoorlog
Ruiming van Kathy mijnen net na de Tweede Wereldoorlog © Omroep Zeeland
Er worden nog vaak explosieven gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. De twee mijnen voor de Walcherse kust werden gevonden door de duikers, maar ze konden niet geruimd worden.

Te sterke stroming, te weinig duiktijd

Alles moest binnen een duiktijd van twee uur gebeuren. Dat heeft met de stroming te maken. Normaal gezien trekt het team meerdere dagen of meerdere duikmomenten uit voor de ruiming, nu moest alles op een dag. Dat bleek te weinig. Toen de mijnen helemaal gevonden waren, is nog geprobeerd om er explosieven bij te plaatsen om de mijn te laten springen. De stroming was daar te sterk voor.
Duikvaartuig Nautilus werd voor de zoektocht en ruiming ingezet
Duikvaartuig Nautilus werd voor de zoektocht en ruiming ingezet © Omroep Zeeland
Het team moet later terugkomen als de stroming minder is en de duikomstandigheden beter zijn. Wanneer de klus afgemaakt kan worden, is nog niet duidelijk.