Zeeuwse jongeren drinken meer dan leeftijdsgenoten in de rest van Nederland

Zeeuwse jongeren drinken meer dan hun leeftijdsgenoten in de rest van Nederland. Dat blijkt uit de Gezondheisdmonitor Jeugd in Zeeland van de GGD Zeeland en het RIVM.

Jongeren drinken alcohol (foto: CSW bureau)

Van de Zeeuwse jongeren heeft 59 procent weleens alcohol op. Landelijk ligt dat percentage een stuk lager: 47 procent. 37 procent van de Zeeuwse jongeren heeft wel eens een glas met een alcoholhoudende drank gedronken. 22 procent van de Zeeuwse jongeren is een zogenaamde binge-drinker. Dat zijn jongeren die de afgelopen vier weken een keer vijf of meer glazen alcohol achter elkaar gedronken. Dat gebeurt vooral in Tholen, Sluis en Noord-Beveland.

Opleidingsniveau

De onderzoekers keken ook naar het rookgedrag van de middelbare scholieren. Of de Zeeuwse jongeren roken, hangt erg van het opleidingsniveau af. Van leerlingen op het VMBO basis/kaderberoepsgericht heeft bijna een kwart ooit een hele sigaret gerookt. Op het VWO blijft dat percentage steken op vier procent. Op VMBO basis/kaderberoepsgericht rookt acht procent van de leerlingen dagelijks, tegenover vijf procent op VMBO gemengd/theoretisch, een procent op de HAVO en 0,4 procent op het VWO.

De GGD en het RIVM hebben afgelopen najaar ruim 6.900 leerlingen uit de tweede en vierde klassen van de Zeeuwse middelbare scholen ondervraagd. Het is voor het eerst dat dit onderzoek is uitgevoerd. Daardoor kan de GGD de resultaten niet vergelijken met cijfers uit voorgaande jaren.

Meer over dit onderwerp:
jongeren trimbos roken ggd lachgas alcoholgebruik
Deel dit artikel:

Reageren