Provincie wil 'aanjager' voor huisvestingsproblemen arbeidsmigranten

Provincie wil 'aanjager' voor huisvestingsproblemen arbeidsmigranten
Provincie wil 'aanjager' voor huisvestingsproblemen arbeidsmigranten © Omroep Zeeland
Provincie wil 'aanjager' voor huisvestingsproblemen arbeidsmigranten in coronatijd
De provincie heeft naar de noodkreet van de sectoren geluisterd en trekt 33.000 euro uit om een ervaren bestuurder aan te stellen die met betrokkenen moet gaan zoeken naar snelle oplossingen.

Een piek

Werkgevers uit de Zeeuwse fruitsector, horeca, campings en andere verblijfsaccommodaties kennen een piek in de inzet van tijdelijke, vaak buitenlandse, werknemers. Die wonen en werken tijdens het hoogseizoen in Zeeland om bijvoorbeeld tijdens de zomerweken in de keuken van een strandtent te werken. Of de appels en peren te plukken in september in de boomgaarden van Reimerswaal en Kapelle.
Bouw woningen arbeidsmigranten
Bouw woningen arbeidsmigranten © Omroep Zeeland
De verschillende sectoren vrezen deze zomer en dit najaar extra huisvesting nodig te hebben voor hun werknemers, om aan bijvoorbeeld de anderhalve meter afstand tussen werknemers te bewaren. De vraag is hoe, wanneer en waar ze dat voor elkaar moeten zien te krijgen.

Aanjager

Het provinciebestuur wil dat de aanjager antwoord gaat vinden op die vragen. Hij of zij gaat betrokken partijen helpen om snel tot een gezamenlijke aanpak voor de huisvestingsproblemen van dit jaar te komen.
Het is de bedoeling dat de aanjager zo snel mogelijk aan de slag gaat. Wanneer is nu nog niet bekend.