Lonink stopt na ruim 17 jaar als burgemeester van Terneuzen

Burgemeester Jan Lonink (69) heeft vanavond de gemeenteraad van Terneuzen medegedeeld dat hij per 1 mei 2021, net voor zijn zeventigste verjaardag, stopt als burgemeester. Hij kiest voor die datum zodat er genoeg tijd is om een opvolger te vinden.

Burgemeester Jan Lonink (foto: ANP)

Lonink is sinds 1 juli 2003 burgemeester in Terneuzen. Op het moment dat hij stopt is hij in totaal zeventien jaar en tien maanden burgemeester van Terneuzen geweest. Voorlopig wil hij echter nog niet aan zijn afscheid denken. "De datum waarop ik stop staat nu vast, maar het is nog geen moment om afscheid te nemen."

'En natuurlijk zal de coronacrisis veel aandacht vragen'

"Het burgemeesterschap geeft mij nog iedere dag buitengewoon veel plezier en voldoening. Ook in mijn laatste werkperiode ga ik met energie en ambitie aan de slag voor onze mooie gemeente", laat hij weten. "Er zijn nog heel veel uitdagingen en plannen waar ik graag met anderen aan wil werken. En natuurlijk zal de coronacrisis veel aandacht vragen."

Lonink is behalve burgemeester van Terneuzen ook voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland. De afgelopen maanden had hij daar zijn handen vol aan door de coronacrisis. De intensiteit van deze crisis heeft overigens niet met zijn besluit om te stoppen te maken. Integendeel. "Ik wilde zelf iets eerder stoppen, maar door de coronacrisis hebben de procedures voor burgemeestersbenoemingen even stilgelegen."

Lonink blijft na zijn pensionering in de gemeente Terneuzen wonen. "Maar ik ga iet allerlei bestuurlijke functies opzoeken. Het zal beperkt blijven tot wat functies in de cultuur. En verder blijft het bij boeken lezen, plantjes verbouwen en reizen."

Burgemeester sinds 1996

Lonink is sinds 1996 burgemeester. Hij begon in dat ambt als waarnemend burgemeester van Norg (1996-1998), vervolgens werd hij burgemeester van Sas van Gent (1998-2001) en was hij een tijdje waarnemend burgemeester van Axel (2000). Voor Terneuzen was hij burgemeester van Rijssen-Holten (2001-2003). Van 1989 tot 1994 zat hij in de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid.

Meer over dit onderwerp:
Terneuzen Jan Lonink
Deel dit artikel:

Reageren