Hoe weinig stress tot veel meer geslaagde scholieren leidt

Er zijn dit jaar amper Zeeuwse leerlingen gezakt voor hun eindexamen. Mooi voor de geslaagden, maar was het diploma door tijdelijke corona-maatregelen niet té makkelijk te behalen? Nee, zeggen scholen en het LAKS, het Landelijk Actie Komitee Scholieren. Het hoge slagingspercentage is volgens hen vooral toe te schrijven aan veel minder stress.

Andere jaren wordt de druk vanaf maart flink opgevoerd door het naderende centrale schriftelijke eindexamen. Cijfers tellen dan zwaar mee, waardoor de periode extra belangrijk is voor het eindresultaat. Dit jaar was er geen centraal eindexamen, maar waren de eerder afgenomen schoolexamens belangrijker en konden leerling met zogenoemde niveauverbeteringstoetsen hun cijfers alleen maar opkrikken.

'Ook veel beter voorbereiding'

Leerling-coördinator Jeske Schilders van het Ostrea Lyceum in Goes zag vooral minder druk. "Leerlingen die kantje boord stonden hebben nu veel minder stress gehad en konden daardoor veel vrijer de toetsen maken." Ook Pieter Lossie van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) geeft de stressfactor als belangrijkste reden van het lage aantal zakkers. "Er was door corona ook minder verplichte les, waardoor toetsen veel beter konden voorbereid," aldus Lossie.

Volgens Schilders hebben alle leerlingen keihard gewerkt en hebben ze naar eer en geweten dit diploma ontvangen. "Ze werken er al anderhalf jaar voor. Al hebben ze geen centraal eindexamen gehad, dit is verdiend." De leerling-coördinator gelooft ook niet dat leerlingen op hun vervolgopleiding problemen krijgen. "Ze worden er misschien later nog eens aan herinnerd als de de eindexamenleerlingen met een coronadiploma."

Terecht geslaagd, of niet? (foto: Omroep Zeeland)

Het LAKS verwacht ook niet dat de diploma's nu minder waard zijn. Volgens hen is het kennisniveau hoog bij de geslaagden en voldoen ze aan alle richtlijnen die zijn vastgesteld door de inspectie. "Deze generatie heeft juist veel geleerd over kwetsbaarheid. Dat hebben leerlingen van vorige jaren helemaal niet meegekregen."

Meer aanmeldingen op mbo, hbo en universiteiten

Doordat er meer mensen met een diploma op zak de middelbare school verlaten, zijn er ook meer aanmeldingen bij vervolgopleidingen op mbo, hbo en bij universiteiten. Uit een steekproef van het LAKS blijkt dat er minder buitenlandse studenten naar Nederland komen, maar daar staat tegenover dat leerlingen die een tussenjaar hadden ingelast, nu zich wel hebben aangemeld voor een vervolgstudie. "Het wordt qua aanmeldingen echt een stuk drukker."

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren