Stroper met twaalf zeebaarzen opgepakt bij Oosterscheldekering

De politie heeft woensdagmiddag op de Oosterscheldekering een man aangehouden die twaalf zeebaarzen in zijn kofferbak had liggen. De 41-jarige Rotterdammer is meegenomen naar het politiebureau en na verhoor met een proces-verbaal in vrijheid gesteld.

Zeebaarzen (foto: Omroep Zeeland)

De man had de zeebaarzen kort daarvoor met een hengel gevangen aan de kering. "Het is toegestaan om twee zeebaarzen mee naar huis te nemen om lekker op te peuzelen, als ze tenminste langer dan 42 centimeter zijn. Maar twaalf niet; dat is een economisch delict", legt politiewoordvoerder Willem-Jan Uytdehage uit.

Omdat het een economisch delict is, kan de man een hoge boete verwachten. "Minimaal duizend euro. Maar het is aan het Openbaar Ministerie om de uiteindelijke hoogte te bepalen."

Vissen zonder vergunning

De politie controleert in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op grootschalige illegale visvangst. Het gaat dan om het vissen zonder vergunning. Dit kan zowel op grote schaal, met lange fuiken of netten zijn, als kleine schaal, zoals het illegaal vissen voor eigen consumptie.

Volgens de regels is stropen schadelijk voor het milieu, voor de natuur en voor de mens. Het beschadigt watergebieden, verstoort de visstand en vermindert het aantal planten en dieren in wateren en plassen. Ook is visstroperij nadelig voor de beroepsvisserij en de sportvisserij.

Meer over dit onderwerp:
oosterscheldekering zeebaars Stropen
Deel dit artikel:

Reageren