Veere voert betaald parkeren in en verhoogt toeristenbelasting

Inspreker tijdens raadsvergadering Veere
Inspreker tijdens raadsvergadering Veere © Omroep Zeeland
De gemeente verwacht door de coronacrisis een tekort van 11,5 miljoen euro doordat toeristen wegblijven. In 2020 zou het gaan om een derving van 65% aan toeristenbelasting en parkeergelden en volgend jaar zou het een derving van 15% betreffen. Daarom is verhoging van de toeristenbelasting van 1,30 euro naar 2,00 euro per persoon per overnachting nodig.

Te pessimistisch

De gemeenteraadsvergadering in Veere duurde van twee uur 's middags tot bijna middernacht. Acht insprekers uitten aan het begin hun zorgen over het Financieel perspectief 2021-2024; de plannen van de gemeente Veere voor de komende jaren.
Zij vonden het toekomstperspectief van de gemeente veel te pessimistisch. Een aantal recreatie-ondernemers gaf aan dat het aantal boekingen op Walcheren al weer flink oploopt nu de coronacrisis is afgezwakt. Volgens hen gaat het dit jaar eerder om een inkomstenderving van slechts 20 tot 25% dit jaar.

Stemming

Coalitiepartijen CDA, DTV (Dorpsbelangen en Toerisme Veere) en PvdA/GL stemden aan het eind van de avond voor het Financieel Perspectief. Alle oppositiepartijen; VVD, SGP/CU en Lijst van Kervinck waren tegen. Het plan werd uiteindelijk aangenomen met tien stemmen voor en zeven stemmen tegen. Twee raadsleden konden niet meestemmen. Zij waren thuisgebleven vanwege verkoudheidsklachten.
Wethouder Pieter Wisse over de noodzaak van betaald parkeren en de stijging van toeristenbelasting