Het lukt de bontbekplevier zonder kooi: drie kuikens uit ei gekropen

Bontbekplevier geboren in Oranjezon
Bontbekplevier geboren in Oranjezon © Corstiaan Beeke
Nog steeds liggen er allerlei gevaren op de loer, zegt de boswachter. Hij doelt daarmee op roofdieren als vossen, meeuwen en kraaien die misschien een lekker hapje in de kuikens zien. Mogelijk is het wel gunstig dat de vakantie begonnen is en er meer mensen op het strand zijn. "Daardoor laten roofdieren zich ook minder zien." Ook een natte zomer kan ongunstig zijn voor de kuikens, omdat er niet veel schuilplekken zijn. Put verwacht dat een droge zomer gunstiger is, omdat de kuikens dan meer insecten kunnen eten.
Het gaat al jaren slecht met de bontbekplevier. Dat komt door een tekort aan voedsel vanwege droogte in het broedseizoen, door verstoring van broedplekken door wandelaars en langsrijdende auto's en door bijvoorbeeld kraaien die ervandoor gaan met de eitjes. Al jaren onderneemt stichting Het Zeeuwse Landschap pogingen om broedende bontbekplevieren succes te laten hebben. Met bijvoorbeeld een raster worden mensen op afstand gehouden van broedende bontbekplevieren. Strandbezoekers worden ook door middel van borden geïnformeerd over de vogels.
Broedende strandplevier in nestkooi op strand bij Vrouwenpolder
Broedende strandplevier in nestkooi op strand bij Vrouwenpolder © Omroep Zeeland
In mei werd een nestkooi om de vogel geplaatst om ervoor te zorgen dat er geen roofdieren als vossen, kraaien en meeuwen in de buurt kwamen. De poging mislukte: het gevaar kwam niet van de dieren, maar van de wind en de zee. De combinatie van hoogwater en harde wind deden het vogeltje de das om. Het nestje met vier eitjes spoelde weg tijdens springvloed. Het broedende vogeltje kon nog wel ontkomen.

Lees ook: