Jagers mogen iets eerder en later op de dag herten afschieten

Jagers mogen iets eerder en iets later op de dag op zwervende damherten gaan jagen. Dat heeft het provinciebestuur vandaag bekendgemaakt. De regel was altijd dat het mocht tussen zonsopkomst en zonsondergang. Maar nu mag het ook een uur daarvoor en erna. Want juist in de schemering zijn de herten actief, is de ervaring.

Herten op eilandje Haringvreter in het Veerse Meer. (foto: omroep zeeland)

Het gaat om herten in drie specifieke natuurgebieden: het eiland de Haringvreter in het Veerse Meer, de Kop van Schouwen en natuurgebied De Manteling op Walcheren. De faunabeheereenheid had ook toestemming gevraagd om in meer gebieden herten af te mogen schieten, maar dat verzoek heeft het provinciebestuur afgewezen.

Overlast

De herten mogen alleen worden afgeschoten als het er te veel zijn, zoals op de Haringvreter. Vrees is dat als er dan niets gebeurt, de dieren verhongeren of zelfs gaan zwemmen op zoek naar voedsel. Ook is er toestemming voor het afschieten van herten als ze overlast veroorzaken voor bijvoorbeeld langskomend verkeer.

Herten op de Haringvreter. (foto: omroep zeeland)

Over het afschieten van herten op de Haringvreter is veel te doen geweest. Ooit leefden op het eilandje slechts enkele herten. Uiteindelijk werd het een groep van naar schatting ruim 650 herten. Afschot werd al een paar eerder keer overwogen, maar door protesten van onder andere Stichting Faunabescherming, werd de vergunning om te schieten ingetrokken.

Nadat onderzoeksbureau Alterra een rapport uitbracht over de invloed van de hertenpopulatie op de rest van het eiland, heeft Staatsbosbeheer in 2019 het aantal terug te brengen tot 150 herten. Daar gaf de provincie ook een vergunning voor af.

Nu mag er dus iets eerder en iets later op de dag worden gejaagd. Maar alleen in de drie aangewezen natuurgebieden. De toestemming geldt voor de komende vijf jaar.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
overlast herten haringvreter
Deel dit artikel:

Reageren