ZLTO keurt protest af: boeren schieten zichzelf zo in de voet

Een gemiste kans, zo ziet voorzitter Joris Baecke van de ZLTO, het niet doorgaan van het bezoek van minister Schouten van Landbouw, woensdagmiddag aan Zeeland. "Ze zou over een belangrijk onderwerp komen praten: droogte." Maar de minister kwam niet en 'nu is het maar afwachten of ze een andere keer wel komt'. Baecke: "De boeren schieten zichzelf zo in de voet."

Joris Baecke is op zijn zachts gezegd niet blij met de actie van de boeren. De voorzitter van de ZLTO-Raad Zeeland was allang blij dat Schouten naar Zeeland wilde komen. ''We hadden de minister uitgenodigd om hier in de praktijk te zien wat het doet dat we nu al het derde droge jaar op rij hebben. Dat we schade aan de gewassen hebben en dat er maatregelen moeten komen.''

In Kamperland is een 'proefkuil' waar de gevolgen van de droogte goed zichtbaar zijn. Maar de minister krijgt het woensdag niet te zien, onderweg naar Zeeland keert ze om. De ZLTO vindt het niet slim van de protesterende boeren. "Om iets te bereiken, heb je de aandacht vanuit het kabinet, vanuit de minister van Landbouw nodig."

De boeren hadden in totaal tien trekkers meegenomen naar het protest (foto: Omroep Zeeland)

De ZLTO is bang dat die hulp en steun nu minder is, misschien wel veel minder. "We wilden praten over welke oplossingen we in beeld hebben, waar we de overheid bij nodig hebben, en de minister was bereid te komen en dat is nu dus afgeblazen. Door dat protest. Door er stennis van te maken met die tractoren en de weg te blokkeren."

Voeten in de klei

Nu is de vraag of de minister nog een keertje tijd heeft en naar Zeeland wil komen om over de droogte te praten. De ZLTO zit wel met de minister om de tafel om er over te praten maar dat is anders. "Je kunt het uitleggen maar het allerbeste is dat je het echt met de voeten in de klei kunt aanschouwen. Dat kan nu niet doorgaan en daar hebben we allemaal last van, alle boeren en tuinders."

Ook kritiek uit Den Haag

"Een treurige dag", vindt Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, de partij van Schouten. "De ene boer maakt nu de andere boer het praten dus onmogelijk. En als elk redelijk gesprek letterlijk geblokkeerd wordt, praat niemand meer met iemand."

Jesse Klaver van GroenLinks uitte zijn frustratie op Twitter. "De minister kan niet veilig op werkbezoek vanwege agressieve FDF-boeren? [actiegroep Farmers Defence Force, red.] Waar houdt het op? Dit zijn geen protesten meer, dit is intimidatie."

Overigens was er bij het protest geen sprake van geweld, maar bleef de sfeer gemoedelijk.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Kamperland Noord-Beveland Boerenprotest
Deel dit artikel:

Reageren