Zeemanshuis slaat alarm over vereenzaming op schepen opgesloten bemanning

Het zeemanshuis in Vlissingen slaat alarm over de bemanning van zeeschepen, die al maanden niet naar huis kan. Door de coronacrisis is er voor de bemanning van veel schepen geen aflossing en vaak mogen de bemanningsleden niet aan wal uit angst voor besmetting met het coronavirus.

Containerreus op de Westerschelde (foto: Omroep Zeeland)

"Al sinds het begin van de coronapandemie zitten de meeste bemanningsleden vast in hun schepen", zegt Marianne Kloosterboer van het Vlissingse zeemanshuis Mission to Seafarers. "Van de rederijen mogen ze vaak niet van boord, uit angst dat ze het coronavirus meenemen naar het schip."

'Ze voelen zich alleen'

Maar dat hakt er volgens Kloosterboer behoorlijk in bij de zeelieden. "Ze zitten in een sociaal isolement, zo voelen ze dat. Ze voelen zich alleen."

Aan boord gaan van de schepen om met de bemanning te praten gaat niet, want dat is niet toegestaan. Daarom maakt Kloosterboer graag een praatje met de bemanningsleden die wél naar het zeemanshuis komen. "Maar dat zijn er maar een handjevol. Normaal gesproken zitten hier op de drukkere dagen wel zo'n dertig tot vijftig man, maar nu zijn het er een stuk of drie, vier."

Telefoonkaarten

Het zeemanshuis, dat de bemanningen ook van bevoorrading voorziet, deelt nu daarom telefoonkaarten uit, zodat bemanning daarmee naar huis kan bellen. "Dat contact met hun thuisfront is voor hen heel erg belangrijk op dit moment."

Eerder al sloeg de Nederlandse vereniging van Reders alarm over zeevarenden die door de corona-crisis niet naar huis kunnen en al maanden op hun schip vastzitten.

Deel dit artikel:

Reageren