Waarom deze akker langs de A58 volledig onder water staat

Wie op de A58 bij Rilland rijdt is het waarschijnlijk al opgevallen: een akker staat daar volledig onder water. Is er de afgelopen tijd dan zoveel regen gevallen, of komt er misschien een kanovijver? Nee, het is een methode om stengelaaltjes te bestrijden en daardoor gewas te beschermen.

De akker is van boer Wouter Nelisse. Hij past voor de eerste keer dit zogenoemde inunderen toe in Rilland. "Op Goeree-Overflakkee wordt het al op een aantal plaatsen toegepast en ook in Groningen zie je het vaker."

Het water moet de zogenoemde stengelaaltjes voorgoed van het land verdrijven. Dit zijn minuscule kleine wormpjes die het gewas aantasten. Ze zijn met het blote oog amper te zien, maar de schade die ze veroorzaken is wel zichtbaar, aan de gedraaide bladeren van een plant. Het leidt ertoe dat het gewas over tientallen vierkante meters niet meer kan worden geoogst en niks meer opbrengt.

Het tijdelijke meer is goed te zien vanaf de A58 (foto: Omroep Zeeland)

Tot een paar jaar geleden werden er chemicaliën gebruikt tegen stengelaaltjes, maar dat mag niet meer. Zo is deze volledig natuurlijke methode ontstaan waarbij de aaltjes als het ware worden verdronken.

Het water komt tot diep in de bodem, waardoor de stengelaaltjes geen zuurstof meer krijgen en doodgaan. De grond krijgt een soort van reset, waarop een nieuwe oogst zonder problemen kan groeien.

Rond de akker liggen dijkjes om het water tegen te houden (foto: Omroep Zeeland)

Een groot nadeel voor boer Nelisse is dat hij dit jaar niets kan zaaien en dus inkomsten misloopt. Het inunderen moet ook in de zomer gebeuren, want het water heeft een temperatuur nodig van 17 graden.

Tot oktober

Tot oktober staat het land bij Rilland nog onder water. Dan heeft de grond nog een paar maanden nodig voor herstel, zodat er volgend jaar weer een gewas op kan groeien.

Deel dit artikel:

Reageren