Tanker lekt olie op Kanaal door Walcheren

Een tanker heeft gistermiddag olie gelekt op het Kanaal door Walcheren bij Vlissingen. Daardoor drijft er olie op het water, ter hoogte van de Keersluisbrug. Een gespecialiseerd bedrijf probeert het water te reinigen. Volgens het waterschap is er 'maximaal tweehonderd liter' in het water terechtgekomen.

Het gaat om een tanker die olie levert aan andere schepen, zegt een woordvoerder van het waterschap. Personeel van de tanker heeft gelijk na de lekkage geprobeerd de olie op te ruimen. Dat deden ze met behulp van zogeheten olie booms. Deze drijvende keten damt de olie in en absorbeert het.

Olie booms liggen in het water om de olie in te dammen (foto: Omroep Zeeland)

Het bedrijf Martens Cleaning, dat gespecialiseerd is in het ruimen van olie, is sinds gistermiddag bezig het water te reinigen. Volgens het waterschap valt de schade wat de olie aanricht mee. "Een groot deel verdrijft en verdampt en lost op die manier op. En een deel wordt geruimd door een bedrijf." Voor dieren zou deze hoeveelheid olie ook niet schadelijk moeten zijn. Omdat de olie drijft, komen vissen er niet mee in aanraking en vogels zouden het spoor moeten zien drijven, is de lezing van het waterschap.

Dat de olie nu op het water te zien is, komt volgens het waterschap ook door de weersomstandigheden. "Als het nu zonnig weer was en 30 graden dan was de olie allang verdampt."

Medewerkers van Martens Cleaning proberen olie te ruimen (foto: Omroep Zeeland)

Meer over dit onderwerp:
Kanaal door Walcheren Keersluisbrug
Deel dit artikel:

Reageren