Show met drones boven de Schelde als alternatief voor vuurwerk

Als het aan oppositiepartijen GroenLinks en PvdA in Terneuzen ligt vliegt er aankomende jaarwisseling geen vuurwerk de lucht in, maar een zestigtal drones. Doel is om een alternatief te bieden en het 'leed' van een vuurwerkverbod te verzachten.

Beide partijen noemen Brugge als voorbeeld. Daar werd afgelopen jaarwisseling een soortgelijke droneshow gehouden en dat is volgens fractievoorzitter Laszlo van de Voorde van de PvdA ook haalbaar voor de gemeente Terneuzen. "Dat was een betaalbare show, zo'n zestig drones en daar zet je echt wel iets spectaculairs mee neer." Kosten daarvan liggen tussen de 30.000 en 100.000 euro.

Felle tegenstander

Dat is een realistisch bedrag vindt fractievoorzitter Ernst Jonker van GroenLinks. Zijn partij staat landelijk bekend als een felle tegenstander van vuurwerk. Volgens Jonker is het belangrijk dat, als er een vuurwerkverbod komt, er wel een alternatief geboden wordt. Dat zou een droneshow kunnen zijn.

Beide fractievoorzitters zijn overtuigd dat het haalbaar is. Het college van burgemeester en wethouders gaat nu ook onderzoeken of het financieel haalbaar is en of het merendeel van de inwoners binnen de gemeente dit plan ziet zitten. GroenLinks en PvdA hopen in september uitsluitsel te krijgen of het al dan niet door kan gaan.

Vanaf komende jaarwisseling is het afsteken van knalvuurwerk en vuurpijlen voor consumenten verboden. Toch willen veel gemeenten nog niet naar een totaalverbod. Meerdere gemeentes kiezen daarom voor vuurwerkvrije zones. Zo ook de gemeente Terneuzen.

Voor de aanstaande jaarwisseling zijn deze nog niet vastgesteld. Een woordvoerder laat weten dat ze niet veel af zullen wijken van de verboden locaties van afgelopen oud en nieuw. Toen ging het om onder andere:

- Zorgcentrum De Vurssche te Axel
- Dierenweide Sas van Gent
- Het ziekenhuis Terneuzen
- De kinderboerderij en het dierenasiel in Terneuzen

In deze zones mocht toen geen vuurwerk worden afgestoken van 31 december, 18.00 uur tot 1 januari, 02.00 uur.

Als het aan PvdA en GroenLinks in Terneuzen ligt komt er in de gemeente een algeheel verbod met de droneshow als alternatief.

Deel dit artikel:

Reageren