Hugo de Jonge naar tweede stemronde lijsttrekkerschap van het CDA

Vicepremier en kandidaat-lijsttrekker van het CDA Hugo de Jonge, geboren en getogen in Zeeland, moet nog geduld hebben. In de eerste ronde kreeg De Jonge 48,7 procent van de stemmen. Net niet genoeg om direct als lijsttrekker gekozen te worden.

Hugo de Jonge (foto: ANP)

De Jonge neemt het in de tweede stemronde op tegen Pieter Omtzigt. Omtzigt kreeg 39,7 procent van de stemmen. De derde kandidaat, Mona Keijzer, bleef steken op ruim elf procent. Woensdag is de uitslag van de nieuwe stemronde bekend.

Ik ben een Zeeuw

De Jonge reageerde nadien: "De strijd is nog niet gestreden. Het is onze taak om bruggen te bouwen. En daar heb ik steun bij nodig." En hij vervolgde op zijn Zeeuws:

De Jonge: Ik ben een Zeeuw

Het verloop van de verkiezing liep niet vlekkeloos. Leden konden afgelopen week digitaal stemmen, maar dit bleek niet betrouwbaar. Na aanpassingen in de stemprocedure heeft het CDA leden moeten aansporen om opnieuw te stemmen. Hierdoor is de uitslag ook later bekendgemaakt.

Bruinisse en Zaamslag

De Jonge werd in 1977 geboren in Bruinisse als zoon van een dominee. Toen hij twee was verliet het gezin Zeeland om vijf jaar later terug te keren in Zaamslag. Daar woonde De Jonge tot zijn 15e jaar.

De Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, speelt een belangrijke rol in de coronacrisis. De Jonge nam op 19 maart deze verantwoordelijkheid over nadat minister Bruno Bruins vanwege gezondheidsproblemen was afgetreden.

Verkiezingen lijsttrekker CDA

Meer over dit onderwerp:
CDA Bruinisse Zaamslag Hugo de Jonge
Deel dit artikel:

Reageren