Veere en haar kunstenaars

Veere was jarenlang een klein havenstadje, waar de vissersvloot het stadsbeeld bepaalde. Ook was Veere geliefd bij kunstschilders. Regisseur Joop Span maakte over het kunstzinnige Veere van toen een film - Wat was is niet meer - en sprak met met kenners van de Veerse kunstenaars waaronder Joost Bakker, kenner en liefhebber van het werk van de kunstenaars van de 'Veerse kunstenaarskolonie'.

Kunstverzamelaar Joost Bakker (foto: Omroep Zeeland)

Wat was is niet meer is een film over de lang vervlogen tijd dat Veere nog aan open zee lag, vol persoonlijke verhalen over de tijd van toen, verteld door mensen die het allemaal zelf hebben meegemaakt. Verhalen vol liefde voor het Veere van vroeger. Een stadje dat voorgoed veranderd is na de afsluiting van het Veerse Gat in 1961.

Het pittoreske Veere met het historische stadhuis, de karakteristieke Campveerse toren en de haven met de hoogaarzen, vormde een grote inspiratiebron voor vele kunstenaars zoals Dirk Koets, Maurice en Sarika Goth.

Tussen 1900 en 1960 hebben vele kunstenaars in Veere gewoond en gewerkt, sommigen zelfs hun leven lang. De eigenaar van één van de Schotse Huizen, kunstverzamelaar Albert Ochs maakte van zijn huis, samen met zijn dochter Alma. een ontmoetingsplek en tentoonstellingsruimte voor kunstenaars.

Fotocollectie Joost Bakker (foto: Joost Bakker)

De sluiting van het Veerse gat in april 1961, luidde langzaam maar zeker het einde van de Veerse kunstenaarskolonie in. Veere werd afgesloten van de zee, in de haven verdwenen de vissersschepen en daarmee verloor Veere langzaamaan haar kunstenaars. Die trokken één voor één naar elders.

Documentairemaker Joop Span: "Toen ik bezig was met mijn docu over Nescio leerde ik in Veere allerlei mensen kennen. Die droegen suggesties aan voor een film over de kunstschilders uit het begin van de twintigste eeuw. Dat was een prachtige aanleiding om deze documentaire te maken. Het was lastig om al die verhaallijnen met elkaar te verweven maar ik ben tevreden over het eindresultaat."

Luister hier naar het gesprek van Elias den Hollander met Joop Span:

Joop Span: ik ben opgegroeid met de schilderijen

De documentaire Wat was is niet meer wordt zondag uitgezonden om 12.00 uur, 16.00 uur, 20.30 uur en 22.00 uur. En de film is tien dagen online terug te kijken via TV Gemist.

Meer over dit onderwerp:
Veere kunstenaars Joop Span Joost Bakker
Deel dit artikel:

Reageren