Grazende waterbuffels moeten flink aan de bak in natuurgebied Saeftinghe

Het duurt nog een paar weken, maar de voorbereidingen voor de komst van zeven waterbuffels naar het Verdronken land van Saeftinghe zijn in volle gang. De dieren worden ingezet om het Schor van Baalhoek te begrazen en zo de verruiging van het gebied tegen te gaan.

Saeftinghe krijgt net als de Biesbosch waterbuffels (foto: Free Nature)

Zo worden vandaag een raster, vangkraal, drinkwater- en stroomvoorziening aangelegd. De dieren komen eind augustus naar het natuurgebied en dan moet alles in orde zijn.

Aantrekkelijker

De komst van de waterbuffels is onderdeel van de Natura2000 herstelmaatregelen. Het gebied zou door de begrazing aantrekkelijker worden voor eenden, ganzen, steltlopers en leeuweriken. De waterbuffels moeten zo'n twintig hectare onderhouden.

De buffels komen uit de Biesbosch. Daar zijn ze al ingezet voor natuurlijke begrazing. De dieren kunnen goed in moerassige omstandigheden overleven. Ze eten het riet op, zodat er andere planten kunnen groeien.

De waterbuffels krijgen een GPS-zender zodat we kunnen zien of ze hun werk goed doen"
directeur van Free Nature, Roeland Vermeulen

Het gaat om een proef. Het Zeeuwse Landschap en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid zijn hiervoor een driejarig samenwerkingsverband aangegaan.

De werkzaamheden worden gefinancierd door de Provincie Zeeland. De dieren zijn eigendom en vallen onder de verantwoordelijkheid van Free Nature.

GPS

De waterbuffels krijgen ook een GPS-zender zodat het graasgedrag van de dieren goed in kaart kan worden gebracht. "Zo kunnen we precies zien hoe de dieren het gebied gebruiken. Dan kunnen we ook zien of ze hun werk goed doen," aldus de directeur van Free Nature, Roeland Vermeulen.

Voor publiek zijn de dieren goed te zien vanaf de zeedijk ten hoogte van Baalhoek en Kruispolderhaven.

Meer over dit onderwerp:
Saeftinge waterbuffels
Deel dit artikel:

Reageren