Het staat nu zwart op wit: de marinierskazerne komt niet naar Vlissingen

Het is nu dan definitief en officieel: de marinierskazerne komt niet naar Vlissingen. Dat was natuurlijk al bekend, maar staat nu ook zwart op wit. Nu provincie, de gemeente Vlissingen en het waterschap akkoord zijn gegaan met het compensatiepakket, is het kabinetsbesluit om de marinierskazerne niet in Vlissingen te bouwen, definitief geworden, schrijft staatssecretaris Barbara Visser van Defensie in een brief aan de Tweede Kamer.

(foto: ANP)

Dat betekent ook dat de nieuwe marinierskazerne definitief op Kamp Nieuw Milligen bij Apeldoorn komt. Die locatie had Defensie al in de zomer van 2019 in het vizier, terwijl Zeeuwse politici nog van niets wisten. Commissaris van de koning Han Polman vergeleek dat met een 'geheime militaire operatie achter de rug van Zeeland'. Ondertussen waren de voorbereidingen in volle gang: zo ligt er inmiddels een gloednieuwe toegangsweg in Vlissingen.

Op 14 februari maakte Visser bekend dat de mariniers niet naar Vlissingen komen, maar naar Nieuw-Milligen verhuizen. Tot grote teleurstelling en woede van Zeeuwse overheden.

Sinds maart onderhandelde Bernard Wientjes tussen Zeeland en Den Haag voor een compensatiepakket. Op 26 juni werd er een akkoord bereikt: Zeeland krijgt onder meer een Extra Beveiligde Inrichting (EBI), een kenniscentrum op het gebied van water, voedsel en energie en een snellere treinverbinding met de Randstad. Met dat pakket zijn het kabinet, de provincie, gemeente Vlissingen en waterschap akkoord, waardoor er nu dus écht definitief geen mariniers naar Vlissingen komen.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
marinierskazerne Nieuw-Milligen
Deel dit artikel:

Reageren