Wereldprimeur: zeewierboerderij tussen windmolens op zee

In het windpark Norther, 25 kilometer voor de kust van Westkapelle, wordt een proef gedaan met het kweken van zeewier. Het windpark voert de test uit samen met Stichting Noordzeeboerderij. Volgens beide partijen wordt er nergens ter wereld zo ver uit de kust zeewier gekweekt tussen de windmolens.

Oogst van zeewier op Noordzee bij Den Helder (foto: ANP)

Bert Groenendaal is de coördinator van het project. Volgens hem is het een uitdaging, omdat de Noordzee ruig kan zijn. "Maar als je het op de Noordzee kunt doen, dan kan het overal ter wereld." In oktober wordt het zeewier gezaaid, Groenendaal hoopt dat er komend voorjaar zo'n 10.000 kilo wier geoogst kan worden.

Nieuwe industrie

Het is de bedoeling dat er in de lege gebieden tussen de 44 molens zeewier gekweekt wordt. "De molens staan ver uit elkaar, je wilt die ruimte zo optimaal mogelijk gebruiken. Over tien jaar moet er 8.000 vierkante kilometer aan windmolenparken liggen. Als we dat voor een stukje kunnen innemen met zeewier, kunnen we een hele nieuwe industrie oprichten die weer voor werkgelegenheid zorgt."

Het zeewier kan gebruikt worden als eten, bijvoorbeeld in salade en sushi, maar wordt ook in diervoeding verwerkt en als basis voor bioplastic gebruikt.

Meer over dit onderwerp:
zeewier windpark Norther
Deel dit artikel:

Reageren