Contactonderzoek wijst uit: toeristen Cadzand al in België besmet

Compilatie luchtfoto Cadzand-Bad met coronavirus
Compilatie luchtfoto Cadzand-Bad met coronavirus © Omroep Zeeland
De vijftien familieleden zaten vanaf maandag 6 juli op een vakantiepark in Cadzand-Bad toen een van hen aan het einde van de week koorts kreeg. Na een belletje met hun huisarts, besloten ze een dag eerder dan gepland, zondag 12 juli, naar huis te gaan. De volgende dag bleek dat twaalf van hen besmet waren met het coronavirus.

Bron- en contactonderzoek

De familie dacht dat ze het virus hadden opgelopen tijdens hun vakantie, maar uit bron- en contactonderzoek blijkt dat de besmetting niet in Zeeland is opgelopen. Volgens de GGD Zeeland heeft de Belgische gezondheidsautoriteit daarom aan de patiënt gevraagd om zelf Roompot van de besmetting op de hoogte te brengen. Vervolgens heeft het vakantiepark contact opgenomen met de GGD Zeeland.
Als de Belgische gezondheidsautoriteit reden had gehad om aan te nemen dat de besmetting in Zeeland was opgelopen, dan was via het LCI (Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding) GGD Zeeland direct geïnformeerd. De informatielijnen zijn daarom volgens protocol toegepast, zegt de GGD in een persverklaring.

Geen verder onderzoek

De GGD Zeeland gaat geen verder onderzoek doen. "We nemen de situatie uiteraard serieus", zegt een woordvoerder. "Maar we houden ons bij het uitvoeren van bron- en contactonderzoek na een positieve besmetting bij Zeeuwse inwoners en het opsporen van diens nauwe contacten."

Lees ook: