Vlaamse burgemeester: 'Ga niet meer naar Zeeland'

Burgemeester Jan Vermeulen van de Belgische gemeente Deinze roept zijn inwoners op om niet meer naar Zeeland te gaan. Deinzenaren zouden in een Sluise winkel geweigerd zijn, omdat ze een mondkapje droegen en daarom doet hij nu de oproep. "Het inzicht in Zeeland voor het dragen van een mondmasker is niet gevorderd tot waar het moet zitten," zegt Vermeulen tegen Omroep Zeeland.

Vlaamse burgemeester: 'Ga niet meer naar Zeeland' (foto: Ria Brasser, Wikipedia)

Burgemeester Vermeulen vindt dat een regio zoals Zeeland veilig moet zijn. "Anders komen bezoekers niet meer terug." Hij roept de Zeeuwen op om allemaal een mondmasker te dragen, zodat de Vlamingen zich weer veilig voelen in de provincie.

Voorvechter van mondkapjes

Jan Vermeulen is al sinds het begin van corona een voorvechter van het dragen van mondkapjes. Hij verplichtte bezoekers van supermarkten in zijn gemeente om een mondmasker te dragen, maar werd een dag later teruggefloten door de overheid. Vorige week werd deze regel toch landelijk ingevoerd.

Volgens de burgemeester helpt het mondkapje om het virus te bestrijden. Hij ziet in landen als Oostenrijk en Tsjechië dat het aantal corona gevallen is gedaald, volgens hem omdat inwoners verplicht zijn om een mondmasker te dragen.

Toch laten de meeste Vlaamse toeristen zich niet afschrikken door de oproep van Vermeulen en komen ze nog altijd graag naar Breskens.

Zo laat een van hen, die net over grens woont, weten: "Het is niet zo dat ik naar Breskens kom omdat ze hier geen mondkapjes dragen. Zolang iedereen hier 1,5 meter afstand houdt, voel ik me hier veilig en blijf ik hier komen. Volgende week ga ik zelfs op vakantie naar Amsterdam."

Een vrouw uit Brugge is minder gecharmeerd van het mondkapjesvrije beleid van Nederland. "Ik voel mij hier minder veilig dan in België."

De Middenstandsvereniging in Sluis laat weten dat iedereen welkom is, mét of zonder mondkapje. "Onze bezoeker bepaalt zelf waar hij zich prettig bij voelt", zegt voorzitter Sancho Jansen. "Hoewel de maatregelen in België en Nederland van elkaar verschillen, streven we hetzelfde doel na: zorgen dat het aantal besmettingen niet toeneemt."

Toch zet ze geen mondkapje op tijdens haar fietstocht in Breskens. "Niemand doet het hier, dus dan staat het toch weer gek. Ik zorg ervoor dat ik op afstand blijf van andere mensen en dat lukt tot nu toe aardig."

Meer over dit onderwerp:
Jan Vermeulen corona mondkapje Deinze
Deel dit artikel:

Reageren