Avondklok Antwerpen gaat in, doorreizen tóch toegestaan

Vandaag gaat voor de eerste keer de avondklok in de provincie Antwerpen tussen 23:30 tot 6:00 uur in. Mensen mogen tijdens deze avondklok-uren alleen voor het werk, voor noodzakelijke reizen of onderweg naar hun vakantieadres door dit gebied rijden. Anderen, zoals bijvoorbeeld toeristen, wordt geadviseerd de provincie te mijden tijdens die uren.

Eerder op de avond meldde het Ministerie van Buitenlandse Zaken nog dat ook toeristische doorreizen 'niet toegestaan' waren. Dit is nu aangepast naar: "U kunt tijdens de avondklok wel door dit gebied naar uw bestemming in het zuiden van Europa of daar vandaan terug naar Nederland rijden."

Het aantal coronabesmettingen neemt toe in Antwerpen (foto: Wikipedia)

De maatregelen zijn door de lokale overheid in Antwerpen genomen na een forse toename van het aantal coronabesmettingen in de provincie. Mensen die de avondklok en andere maatregelen overtreden kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot maximaal 1600 euro. De maatregelen zijn minimaal vier weken van kracht.

Negatief reisadvies

Nederland kwam gisteren al met een negatief reisadvies. Niet-noodzakelijke reizen worden ontraden. Wie uit de provincie Antwerpen naar Nederland komt wordt dringend geadviseerd om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Dit hoeft niet als mensen er alleen doorheen zijn gereden zonder te stoppen. Boodschappen doen, winkelen, horecabezoek, dagjes uit en weekenden weg kunnen voorlopig niet.

Er zijn wel uitzonderingen voor bijvoorbeeld zorgmedewerkers, grensarbeiders en werknemers in de transportsector die voor hun werk moeten reizen. Zij hoeven niet in thuisquarantaine, tenzij ze klachten hebben.

Van groen naar oranje

Ook België heeft het reisadvies voor Nederland aangepast. Ons land gaat van groen naar oranje. Dat heeft voor de meeste Belgen geen gevolgen. Het is namelijk een automatisch gevolg van het Nederlandse negatieve reisadvies voor Antwerpen.

Daardoor kunnen Antwerpenaren niet vrij naar Nederland reizen, dus verandert in het Belgische systeem de kleur van ons land naar oranje. Maar het heeft geen gevolgen voor onze zuiderburen van buiten de provincie Antwerpen, zij kunnen nog altijd vrij reizen.

Meer over dit onderwerp:
Antwerpen corona
Deel dit artikel:

Reageren