Dode en gewonden na explosie in flatgebouw Vlissingen

Bij de brand in Vlissingen aan de Hogeweg is een dode gevallen. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland. De persoon is in het appartement gevonden waar eerder op de avond brand uitbrak na een explosie. Eén flatbewoner is naar het ziekenhuis gebracht, vier andere flatbewoners raakten lichtgewond. Bewoners van twintig appartementen konden niet naar hun woning en moesten de nacht elders doorbrengen.

De brand in de woning op de eerste etage werd rond 20.50 uur gemeld. Meerdere mensen maakten melding van een harde knal rond die tijd. De explosie heeft het glas en het kozijn van de woning zo'n twintig meter weggeblazen.

De brand in het appartement breidde zich rond 21.30 uur uit naar de bovenliggende verdieping. Flatbewoners die hun woning nog niet hadden verlaten, werden door de brandweer en de politie geëvacueerd. Korte tijd later was de brand geblust.

Twee woningen blijven afgesloten voor onderzoek. Bewoners van twintig woningen kunnen nog niet terug naar huis. Zij werden elders in de buurt opgevangen. Er wordt nog gekeken wanneer en of de bewoners van twintig appartementen terug naar hun woning kunnen.

Burgemeester geschrokken

De burgemeester van Vlissingen, Bas van den Tillaar spreekt zijn medeleven uit aan de naasten van het slachtoffer. De mensen die gewond zijn geraakt wenst hij veel sterkte. "Dit is een heftige gebeurtenis in het hart van Vlissingen. Ik kan me goed voorstellen dat u net zo geschrokken bent als ik." De burgemeester dankt de hulpverleners en medewerkers van de woningcorporatie. "Zij hebben allen enorme inzet geleverd en zeer professioneel gehandeld."

Huisdieren gered

Tijdens de brand is een kat van drie verdiepingen hoog naar beneden gegooid, meldt de Stichting Dierenwelzijn Walcheren. "Dat is zijn redding geweest." Een brandweerman heeft bij een andere kat een zuurstofmasker opgezet. "Na lange tijd beademen komt hij steeds meer bij en wilt zelfs er in paniek vandoor gaan. Een goed teken." De twee katten zijn, net als twee honden en een konijn, naar de dierenarts gebracht, meldt de stichting op Facebook.

DRAMA OP DE HOGEWEG VLISSINGEN Rond een uur of negen in de avond werd Vlissingen opgeschrikt door een knal, een...

Posted by Stichting Dierenwelzijn Walcheren on Thursday, July 30, 2020

Politie doet onderzoek

Ondertussen heeft de politie van de locatie een 'plaats delict' gemaakt en is de Forensische Opsporing gestart met het onderzoek.

De Koudekerkseweg werd afgesloten, zodat hulpdiensten meer ruimte hebben. Zeker vijf ambulances, de traumahelikopter en meerdere blusvoertuigen en een twee hoogwerkers van de brandweer kwamen ter plaatse.

Afstand houden

Op de brand kwam veel publiek af. Dat werd gevraagd afstand te houden. Ook omdat er rook vrij kwam bij de brand. De veiligheidsregio Zeeland coördineert de brand en heeft GRIP 1 ingesteld. Dat betekent dat er samenwerking nodig is tussen de hulpdiensten. Ter plaatse wordt een crisisteam opgericht.

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
112 brand explosie
Deel dit artikel:

Reageren