Onduidelijk wanneer flatbewoners naar huis kunnen na explosie in flatwoning

Bewoners van 22 flatwoningen aan de Hogeweg in Vlissingen kunnen nog niet terug naar huis. De bewoners zijn gisteren na de explosie in een van de flatwoningen geëvacueerd. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de ontploffing is waarbij een bewoner om het leven kwam.

Bewoners van 22 woningen kunnen nog niet naar huis (foto: HV Zeeland)

Verschillende omwonenden zeiden gisteren dat de explosie iets te maken had met zuurstofflessen die in de woning zouden staan. Daar gaat Corry Brand van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) nog niet in mee. "De politie is nog volop bezig met onderzoek."

Zo snel mogelijk ontruimen

Om 20.45 uur kwam de melding binnen van een explosie met enorme brand. "Al snel werd duidelijk dat het hevig was en dat er mogelijk mensen binnen waren. Het was een kwestie van zo snel mogelijk mensen naar buiten halen en panden ontruimen. Vandaar dat er zoveel hulpverleners aanwezig waren", zegt Brand.

In eerste instantie zijn mensen opgevangen in een school, in de buurt. Al snel werd duidelijk dat een deel van de bewoners niet terug kon naar hun woningen. Brand: "Voor de bewoners van zo'n twintig appartementen is voorlopig vervangend onderdak gevonden."

Hotel in Roosendaal

Woningcorporatie L'Escaut, die de appartementen verhuurt, heeft de 20 bewoners elders ondergebracht, omdat eerst het politie onderzoek moet worden afgerond. Jan-Leo van Deemter, directeur van L'Escaut: "14 mensen zijn ondergebracht bij familie of vrienden in de buurt, en 6 mensen in een hotel in Roosendaal. Dat is vanwege de toeristendrukte in Zeeland, alles zit vol blijkbaar." L'Escaut hoopt zo snel mogelijk de schade te kunnen repareren, zodat de mensen weer terug kunnen naar hun huizen. Maar wanneer dat zal zijn kon Van Deemter niet zeggen.

Het was eigenlijk gelijk wel duidelijk dat het geen vuurwerk was."
Ooggetuige Nadia van Schaik

Omwonenden die de knal hoorden wisten direct dat het goed mis was. "Het was eigenlijk gelijk wel duidelijk dat het geen vuurwerk was", zegt ooggetuige Nadia van Schaik. Zij zat met haar verloofde televisie te kijken toen de ontploffing plaatsvond en renden direct naar buiten.

"Mijn verloofde heeft samen met een paar buren het portiek opengemaakt, maar daar stuitten ze op een paar betonblokken wat eigenlijk de muur was en konden ze niet verder", aldus Van Schaik.

Vanaf dat moment ging het snel in de flat. Van Schaik: "Eerst was er eigenlijk alleen rook, maar binnen een paar minuten stond alles in lichterlaaie." Het niet kunnen helpen van slachtoffers en andere bewoners in de flat, gaf de ooggetuigen een machteloos gevoel. "Gelukkig waren de politie en brandweer er erg snel", verzucht Van Schaik. "Dat was erg fijn."

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Vlissingen
Deel dit artikel:

Reageren