Eerste tropische dag in heel Zeeland, warmste 31 juli ooit

Vlissingen tikte tegen 16.30 uur ook de 30 graden aan en dat betekent: de eerste tropische dag in heel Zeeland is een feit.
Drukte op het strand van Domburg, maar meeste strandgangers houden wel anderhalve meter afstand
Drukte op het strand van Domburg, maar meeste strandgangers houden wel anderhalve meter afstand © Omroep Zeeland
De vorige tropische dag - en eerste tropische dag van dit jaar - was op 24 juni, maar dat gold maar voor een deel van de provincie. Van de drie officiële KNMI-stations kwam toen alleen in Wilhelminadorp de temperatuur boven de 30 graden uit: 30,2. Vlissingen en Westdorpe bleven respectievelijk steken op 27,6 en 29,6 graden.

Westdorpe het warmst

Dat is vandaag wel anders. Westdorpe nam de leiding, daar werd de 36,7 graden gehaald. In Wilhelminadorp gaf de thermometer vandaag al 34,9 graden aan. In Vlissingen bleef de temperatuur lange tijd onder de 30 graden, tot 16.30 uur.

Warmste 31 juli ooit (sinds het begin van de metingen)

Plaats Laatste record Max. temp. vandaag (tot 19.25 uur) Vlissingen 30,6º in 1995 31,2º Westdorpe 32,1º in 2008 36,7º Wilhelminadorp 32,7º in 1995 34,9º
Vandaag staat in de top vijf van warmste dagen ooit in Westdorpe en Wilhelminadorpe. Vorig jaar werd de warmste temperatuur ooit gemeten in Zeeland. Toen werd het op 25 juli 40,6 graden bij het Zeeuws-Vlaamse meetstation.

Hoge temperaturen = drukte

De hoge temperaturen waren vooraf al voorspeld. Dat zorgde voor veel drukte in Zeeland, zowel op de wegen naar de kust, als bij de kust zelf. Toch lieten mensen zich daar niet door afschrikken en bleven ze naar het strand komen. De meeste toeristen vonden het namelijk wel meevallen met de drukte.
"Ik ben het strand niet gewoon", reageert een toerist met een Limburgse tongval. "Ik vind het wel meevallen met de drukte." Op de vraag of mensen zich aan de anderhalve meter kunnen houden, knikt een ander bevestigend: "Ik vind dat de mensen zich redelijk aan de regels houden."
Toeristen laten zich niet tegenhouden door de drukte
De strandwacht in Domburg had het wél druk en draaide vandaag op volle kracht. Hoofd van de strandwacht daar, Erik de Lange, had een maximale bezetting ingezet, zestien man, om de drukke en warme dag door te komen.
Niet alleen moesten de medewerkers de strandgangers in de gaten houden, ze moesten ook de toiletten onder het gebouw schoonmaken.
Strandwacht Domburg beleeft drukke dag maar moet ook toiletten schoonmaken