'Reisadvies België heeft grote gevolgen voor Zeeuws-Vlaanderen'

Het nieuwe reisadvies van de Belgische overheid voor Zeeland gaat de Zeeuws-Vlaamse economie hard raken. Dat verwacht burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis. Ze noemt het advies om na een verblijf in Zeeland in quarantaine te gaan een 'harde maatregel'.

België heeft het reisadvies voor Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland aangescherpt vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen, maar volgens Vermue is er de afgelopen maand in haar gemeente slechts één besmetting bijgekomen. "Ik hoop dat de Belgische overheid daar ook rekening mee gaat houden", aldus de burgemeester.

Corona-uitbraak in Goes

Zeeland is door de Belgen waarschijnlijk oranje gekleurd vanwege de recente corona-uitbraak in Goes, aan de andere kant van de Westerschelde. Vermue hoopt dan ook dat de Belgen meer gaan kijken naar het actuele beeld per regio. "Dat is mijn advies voor de Belgische overheid."

Ondanks het aangepaste reisadvies komen de helft van de auto's op deze parkeerplaats in IJzendijke uit België. (foto: Omroep Zeeland)

Het gisteren afgekondigde reisadvies zorgt volgens Vermue voor veel onrust onder de Sluise ondernemers. "Niemand weet precies wat dit betekent", legt de burgemeester uit. "Iedereen probeert natuurlijk het beste te doen, maar dit betekent weer een onzekere situatie."

Grens zonder overleg afgesloten

Ondernemers uit de grensgemeenten hebben namelijk eerder problemen ondervonden toen de Belgische grens zonder overleg werd afgesloten om verspreiding van het virus te voorkomen. Klandizie viel weg en families mochten niet langer bij elkaar op bezoek.

Een grens is voor ons eigenlijk geen grens"
Burgemeester Marga Vermue van Sluis

Maar niet alleen voor de Zeeuws-Vlaamse economie is het Belgische advies een nieuwe klap, ook voor de inwoners van het grensgebied. "Een grens is voor ons eigenlijk geen grens. Er zijn heel veel families, vriendschappen, werknemer-werkgeversituaties en ga zo maar door", aldus Vermue.

'Hopelijk snel weer geel'

Ze hoop dan ook dat Zeeland snel weer geel kleurt op de Belgische coronakaart. "En ik hoop dat iedereen z'n gezonde verstand gebruikt om z'n beste te doen om de coronacijfers zo laag mogelijk te houden", sluit de burgemeester af.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren