Zuurstoffles oorzaak explosie flat Vlissingen

Zuurstoffles oorzaak explosie flat Vlissingen
Zuurstoffles oorzaak explosie flat Vlissingen © HV Zeeland
Brand aan de Hogeweg in Vlissingen
Brand aan de Hogeweg in Vlissingen © Omroep Zeeland
Het slachtoffer, de 64-jarige René de Bijl, leed aan de longziekte COPD en zat daarvoor aan het zuurstof. Door de brand is de druk in de cilinder extreem hoog geworden, zegt de politie na onderzoek. "Dit apparaat heeft geen interne overdrukventiel, waarna de cilinder uit elkaar is geklapt."
Wat de exacte oorzaak van de brand is geweest, valt door de explosie niet meer te achterhalen. Het brandonderzoek is daarom afgesloten, meldt de politie.

Bewoners geëvacueerd

Uiteindelijk sloeg de brand ook over naar een verdieping hoger. De bewoners werden geëvacueerd. Vier mensen raakten gewond bij de brand, één van hen moest naar het ziekenhuis. De bewoners van de twintig andere appartementen werden bij familie, vrienden of in een hotel ondergebracht. Tien van hen konden gisteren en vandaag weer terug naar hun woning.
© Omroep Zeeland
Bewoner René de Bijl werd geboren in Brabant maar verhuisde tientallen jaren geleden naar Vlissingen voor de liefde. Omdat hij geen uitvaartverzekering had, zijn de neven van René een inzamelingsactie gestart voor de uitvaart van hun oom.
Bij de brand raakten niet alleen mensen gewond, maar ook dieren. Een aantal huisdieren werd gered en moest aan de beademing. Vijftien huisdieren kwamen om het leven. Afgelopen zondag werd kat Lucky nog gered uit de zwartgeblakerde flat.

Lees ook: