Ouderen opnieuw benaderd door criminelen en weer voor duizenden euro's opgelicht

Ouderen worden soms telefonisch benaderd om geld over te maken
Ouderen worden soms telefonisch benaderd om geld over te maken © Pixabay
Enkele jaren geleden trapten Zeeuwse ouderen in een 'aanbieding' om geld te investeren in cryptomunten, zoals de bitcoin. De slachtoffers van toen krijgen nu verschillende berichten van oplichters dat ze willen helpen om het geld terug te krijgen. Volgens een rechercheur is het wel duidelijk dat er niks mis is met de administratie van de oplichters. "Schijnbaar houden deze daders een goede boekhouding bij."
In een bericht wordt medeleven getoond met het slachtoffer en aangeboden het geld terug te halen. Maar, daarvoor moet dan wel eerst opnieuw een bedrag van duizenden euro's overgemaakt worden.

Rekeningen geplunderd

In een ander bericht wordt verteld dat er door de investering van jaren geleden een mooie winst is gemaakt. Er wordt aangeboden om te helpen met het geld uit te betalen. In werkelijkheid wordt een programma op de computer van het slachtoffer geïnstalleerd. De computer wordt overgenomen en rekeningen worden geplunderd.
Volgens de politie is het onderzoeken van dit soort praktijken ingewikkeld, omdat daders vaak vanuit het buitenland opereren. Met een trucje lijkt het net alsof de daders een andere identiteit hebben. Zo kan het lijken alsof er gebeld wordt met het telefoonnummer van de bank. Deze oplichtingspraktijk wordt ook wel spoofing genoemd.

Daders lastig op te sporen

Na de oplichting wordt geld naar een rekening in het buitenland overgemaakt, waardoor het voor de Nederlandse politie lastig wordt de criminelen op te sporen. De politie vraagt mensen die slachtoffer zijn van spoofing aangifte te doen bij de politie en ook direct contact op te nemen met de bank