Waarschuwing voor smog en hitteplan in werking

Het RIVM heeft een smogwaarschuwing afgegeven voor Zeeland en de rest van het land. Vanaf vandaag is de luchtkwaliteit volgens het instituut slecht en kan dat klachten opleveren bij mensen die er gevoelig voor zijn. Ook treedt het Nationaal Hitteplan in werking.

Strand in Dishoek (foto: Ria Brasser)

Met het hitteplan waarschuwt het RIVM voor de risico's die de warmte met zich mee kan brengen. Er wordt opgeroepen om goed op elkaar te letten en dan vooral op kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement.

Bij een smogwaarschuwing geldt voor gevoelige groepen dat ze last van hun luchtwegen kunnen krijgen. Het kan hoesten, kortademigheid en irritatie aan ogen, neus en keel veroorzaken. Astmaklachten kunnen door smog verergeren.

Binnenblijven en advies vragen

Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Het RIVM adviseert mensen met klachten een huisarts of de GGD te raadplegen, binnen te blijven en zware lichamelijke inspanningen te beperken.

Meer over dit onderwerp:
Zeeland warmte smog hitteplan
Deel dit artikel:

Reageren