Vlaggen op het strand zorgen voor vragen

Een bescheiden steekproef op het Banjaardstrand bij Kamperland maakt duidelijk dat de gemiddelde badgast niet op de hoogte is van de betekenis van de strandvlaggen. Het vlaggensysteem wordt gebruikt door de strandwacht om badgasten duidelijk te maken wat er die dag wel en niet kan op het strand.

Twee jonge mannen uit Yerseke wagen zich aan de test. Ze krijgen wat afbeeldingen van vlaggen en vragen elkaar naar de betekenis. "Wat betekent de rode vlag?", vraagt de een aan de ander. "Hij antwoordt dat het betekent dat er hier niet met jetski's mag varen." Helaas niet goed, maar in zijn verdediging vult hij wel vrolijk aan dat bij Yerseke geen vlaggen hangen en dat daar alles mag.

Opnieuw fout

Een familie uit Sprang-Capelle durft ook wel naar de vlaggen te kijken. "Wat betekent de zwart-wit geblokte vlag?" De bevraagde Brabantse denkt even na en antwoordt: "Dat betekent vast veel gevaar." Opnieuw fout. Helaas kloppen veel van de gegeven antwoorden niet. Kijk hieronder voor een overzicht van de vlaggen en hun betekenissen.

Vlaggen en hun betekenis

De rode vlag: Het is verboden om te zwemmen

De gele vlag: Het is gevaarlijk om te zwemmen en dit wordt dan ook afgeraden, maar het is niet verboden.

De zwart-wit geblokte vlag: De zone tussen twee van deze vlaggen is een watersportgebied. Zwemmen wordt daar ten zeerste afgeraden.

De oranje windzak: Je mag zwemmen, maar vanwege de harde aflandige wind wordt afgeraden om met drijvende voorwerpen het water in te gaan.

De vlag met een vraagteken: Er is een kind gevonden dat zijn ouders zoekt. Het kind is bij de strandwacht.

(bron: reddingsbrigade.nl)

De betekenis van de vlaggen wordt uitgelegd op borden op de strandovergangen, maar die borden worden blijkbaar over het hoofd gezien door veel van de badgasten. Ook staat het er niet al te groot op. De mensen die hun kennis wilden testen, zouden daarom een extra bord bij de vlaggenmast wel een toevoeging vinden. "Niemand weet dit op het strand", zegt een van de overvraagden. "Een extra bordje zou makkelijk zijn."

Vlaggen op het strand zorgen voor vragen (foto: Omroep Zeeland)

Meer over dit onderwerp:
strand vlaggen
Deel dit artikel:

Reageren