Het Pamflet: Een liefdesverhaal tijdens het bombardement van Westkapelle

Het Pamflet: Een liefdesverhaal tijdens het bombardement van Westkapelle
Het Pamflet: Een liefdesverhaal tijdens het bombardement van Westkapelle © Omroep Zeeland
De korte film Het Pamflet neemt ons mee terug naar 2 oktober 1944, de dag vóór het bombardement op Westkapelle. De bevolking van het dorp werd die dag gewaarschuwd voor het aanstaande bombardement. Uit vliegtuigen werden pamfletten gedropt met daarop de oproep om huis en haard te verlaten.
Filmmaker Justin Heyl werd aangenaam verrast tijdens opnames Het Pamflet
Justin Heyl heeft al een aantal korte films op zijn naam staan, maar Zeeland was nog onontdekt gebied voor hem. Hij was aangenaam verrast door alle medewerking die hij kreeg tijdens de draaiperiode op Walcheren. De gemeente, lokale bedrijven, de plaatselijke supermarkt, een wijk die werd gesloopt waar ze mochten draaien, ontmoetingen met allerlei leuke mensen, hij vond het naar eigen zeggen 'heel bijzonder'.

'Ze was zestien'

Van de Slag om de Schelde wist de filmmaker van tevoren weinig. Toen hij op internet ging zoeken stuitte hij op het boek 'Ze was zestien' van schrijfster Marlies Allewijn uit Yerseke. Dat boek werd de inspiratie voor zijn film.
Het Pamflet gaat over de 16-jarige Janna en beschrijft de dag voorafgaand aan het bombardement van Westkapelle tot en met het bombardement zelf. Het is een oorlogsverhaal, maar ook een liefdesverhaal. Er zijn tranen, er wordt gezoend, maar er zijn ook heftige en spectaculaire scenes als de bommen de Walcherse kust bij Westkapelle verwoesten.
Een still uit de korte film Het Pamflet
Een still uit de korte film Het Pamflet © Omroep Zeeland
Het kortefilmproject Slag om de Schelde is een initiatief van Stichting Filmalot, Omroep Zeeland, de Zeeuwse filmhuizen, de Zeeland Film Commission, Film by the Sea en het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

10.000 euro budget

Na een selectie werden vijf regisseurs gekozen die met een budget van 10.000 euro een korte film mochten maken over de Slag om de Schelde. Zij kregen daarbij begeleiding van mentoren, scenaristen, producenten en editors uit de Nederlandse filmwereld.
De uitgestelde première van de films vindt plaats op 4 september in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. De films worden zondag 8 november uitgezonden bij Omroep Zeeland.

Lees ook: