Weinig schot in rechtszaak langdurig seksueel misbruik door Zeeuws-Vlaams stel

Er zit weinig schot in de rechtszaak van een 47-jarige man uit Aardenburg en een 43-jarige vrouw uit Terneuzen die verdacht worden van het langdurig seksueel misbruiken van drie kinderen. Dat bleek vandaag tijdens de vijfde voorbereidende zitting in de rechtbank van Middelburg.

Rechtbank Middelburg (foto: OZ)

De vrouwelijke verdachte had graag via een telehoorverbinding haar zegje willen doen tijdens de zitting vanmiddag, volgens haar advocaat, maar dit was niet geregeld. Een poging dit alsnog voor elkaar te krijgen op het moment zelf, mislukte. Dat deed de rechtbank besluiten de zaak aan te houden tot volgende week. Dan worden wel de juiste faciliteiten getroffen.

Daarnaast schiet het niet op met het verhoren van de vrouw door de zedenpolitie. Eerst weigerde ze mee te werken, inmiddels wil ze dit wel maar verhindert haar medische situatie dat, volgens haar advocaat.

Heftige feiten verdringen

De advocaat wil er bij zijn als haar cliënt verhoord wordt om de verdachte te motiveren antwoord te geven op vragen. De vrouw heeft namelijk de neiging heftige feiten te verdringen. De advocaat durft het echter niet aan bij haar cliënt in één ruimte te zijn vanwege een mogelijk besmettelijke bacterie die de vrouw bij zich draagt.

De verdachte verblijft in het Justitieel Medisch Centrum in Scheveningen en mankeert van alles. Zo zit ze aan de nierdialyse, is ze vele kilo's afgevallen en zou nu dus getroffen zijn door een resistente bacterie waardoor ze een buikvliesontsteking opliep. De advocaat van de vrouw noemde haar cliënt terminaal.

(foto: Omroep Zeeland)

De twee dochters van de vrouw zouden elf jaar lang, van 2008 tot 2019 seksueel zijn misbruikt door haar vriend, de 47-jarige verdachte, die zich tevens als stiefvader opwierp. Ook zouden de meisjes door anderen zijn misbruikt in parenclubs en daar als prostituee te werken.

De moeder van de meisjes stelt zich op als slachtoffer en zegt doodsbang te zijn geweest voor haar toenmalige partner. Uit het dossier met duizenden appgesprekken tussen de twee verdachten blijkt echter dat de vrouw een belangrijke rol had in het faciliteren van het misbruik van haar dochters. Een vriendinnetje van één van de dochters, werd ook slachtoffer van misbruik.

Ruim een jaar in voorarrest

Het verdachte stel werd in juni 2019 opgepakt en zit sindsdien in voorarrest. Ze worden naast de ontucht ook verdacht van mensenhandel en het verspreiden van kinderporno.

Het is de bedoeling dat op 13 en 16 november de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak plaatsvindt. Voor die tijd moet de vrouw dus nog verhoord worden. Het kan zijn dat dit verhoor tot nieuwe onderzoekswensen bij de verdediging van de mannelijke verdachte leidt. De rechtbank liet duidelijk blijken het voor alle partijen van groot belang te vinden dat de rechtszaak niet stagneert en de zaak in november inhoudelijk te kunnen behandelen.

Meer over dit onderwerp:
Middelburg rechtbank seksueel misbruik
Deel dit artikel:

Reageren