'Door veel en gericht te testen worden uitbraken snel gesmoord'

Vandaag werd bekend dat er de afgelopen week minder geregistreerde besmettingen in Zeeland bijgekomen zijn dan de week daarvoor. Het gaat om 26 besmettingen, de week daarvoor 41. In de zes weken daarvoor steeg het aantal besmettingen steeds. Zo'n stijging op zich is niet schrikbarend, zegt medisch microbioloog Bas Wintermans van ziekenhuis Adrz. De stijging hangt samen met het meer en gerichter testen.

Half juni telde Zeeland drie nieuwe besmettingen in een week, het laagste aantal sinds het begin van de coronacrisis. Sindsdien liep het aantal besmettingen langzaam op tot 49. De afgelopen zeven dagen daalde dat cijfer weer naar 26.

"Wat je ziet is dat we veel bron- en contactonderzoek hebben gehad en een aantal besmettingshaarden op het spoor komen. Dan zie je het percentage heel hard toenemen. Dat komt omdat er heel gericht wordt gezocht en vind je dus heel veel positieven. Dat klinkt alarmerend maar dat is heel goed geweest", zegt microbioloog Wintermans, "We hebben de angel eruit gehaald, de mensen die positief waren, weten te isoleren, waardoor verspreiding niet heeft doorgezet."

Geen ziekenhuisopnames

Momenteel liggen er geen patiënten in het ziekenhuis met een ernstige corona-infectie. De afgelopen weken zijn twee mensen in het ziekenhuis opgenomen geweest, die inmiddels weer zijn ontslagen.

Het aantal besmettingen is gestegen, maar er tegelijk zijn er nauwelijks ziekenhuisopnames. "Het kan zijn dat er vooral bij jongeren besmettingen zijn, die minder kans hebben om opgenomen te worden", zegt Wintermans, "Het kan ook zijn dat mensen die besmet zijn nog opgenomen gaan worden, daar gaat altijd een tijdje overheen. Ziekenhuisopnames volgen zo'n vijf á tien dagen na het constateren van de besmetting."

Deel dit artikel:

Reageren