Zorgen bij fruittelers om verbrand fruit en weeromslag

De hittegolf zorgt voor problemen bij fruittelers in Zeeland. Door de warmte heeft ongeveer twintig procent van de appels zonnebrand opgelopen en zijn onverkoopbaar. Daarnaast kijken de telers met spanning uit naar het moment dat het weer omslaat. "Als het gaat hagelen zijn de vruchten waardeloos", weet fruitteler Toon Steijn uit Kwadendamme.

De appels met zonnebrand hebben grote, bruine plekken en zijn volgens fruitteler Rinus van 't Westeinde van binnen zo zacht als appelmoes. De peren zijn er minder slecht aan toe, maar ook zij vertonen schade.

Meer water vasthouden

Om een hittegolf aan te kunnen moeten de Zeeuwse boeren hun grond beter kunnen beregenen. En dat is een heikel punt. "We moeten bufferen. We laten nu nog heel veel water in de Westerschelde lopen. We moeten het water meer gaan sturen in Zeeland. Dat betekent langer vasthouden. Zo kunnen we het gaan leiden naar bedrijven die het nodig hebben", zegt Van 't Westeinde.

De fruittelers Rinus van 't Westeinde(l), Toon Steijn en Johan Steijn(r) praten over hun verbrande fruit en de verwachte weeromslag. (foto: Omroep Zeeland)

Fruittelers over hun verbrande fruit

De verwachting is dat het weer donderdag omslaat. Er worden onweersbuien voorspeld en de fruittelers vrezen dat daarbij ook hagel valt. Ze houden het weer nauwlettend in de gaten om met hun hagelkanonnen te voorkomen dat de oogst echt mislukt.

'Bij hagel is vrucht waardeloos'

Fruitteler Toon Steijn: "Als er grote hagelstenen vallen dan zijn de vruchten waardeloos. Het plukmoment is bijna aanstaande. Dat is het slechtst denkbare moment."

Meer over dit onderwerp:
Kwadendamme hittegolf Fruit
Deel dit artikel:

Reageren