Zeeuwen weten maar half wat er allemaal aan de overkant is

Zeeuwen weten maar half wat er allemaal aan de overkant van Westerschelde en de Oosterschelde is. Letterlijk half, want de gemiddelde Zeeuw scoorde slechts vijftig procent op de quiz 'Zeg ken jij de overkant?'. De afgelopen week hebben meer dan 2.400 bezoekers van omroepzeeland.nl eraan deelgenomen.

Borssele en Oostburg het moeilijkst (foto: Omroep Zeeland)

Inwoners van Noord- en Zuid-Beveland steken er qua kennis wel een beetje bovenuit. Wellicht verklaarbaar omdat zij in het midden van al die overkanten wonen. Zij eindigen met 52 procent goed bovenaan de ranglijst. Zeeuws-Vlamingen scoren het slechtst op parate kennis van 'overig Zeeland', namelijk 41 procent goed.

Geen spoilers

Let op: dit artikel bevat géén spoilers, dus er worden hier geen antwoorden gegeven. Als je alsnog mee wil doen aan de quiz kan dat prima, ga naar Zeg ken jij de overkant? want hij blijft online staan. Maar jouw score telt niet meer mee voor de overall-uitslag. Als je helemaal klaar bent krijg je de antwoorden en je persoonlijke score te zien. Er zijn geen prijzen.

Allermoeilijkst

Het allermoeilijkst voor iedereen blijkt de authentieke vliedberg in Borssele te zijn. De naam ervan is bijna overal de grote onbekende. Zelfs de eigen inwoners van de Bevelanden vinkten in meerderheid een fout antwoord aan.

Ook de oorsprong van de naam van het Ledeltheater in Oostburg is voor de meeste Zeeuwen nogal hoog gegrepen. De Zeeuws-Vlamingen zelf wisten het ietsje beter, maar niet overtuigend véél beter.

Goudschat

Een gemiddeld-moeilijke vraag bleek die over Serooskerke (W) te zijn. Daar werd rond 1623 een grote goudschat verborgen, maar wat is daarvan terecht gekomen? Er kon gekozen worden uit vier opties, waarvan één te maken heeft met de regenboog, en precies de helft van de quiz-deelnemers wist het juiste antwoord aan te vinken.

Regenboog (foto: Ria Brasser)

Helemaal aan de andere kant van deze ranglijst staat het antwoord op de vraag met welke Amerikaanse president(en) het eiland Tholen een historische band heeft. Dat wist tachtig procent van alle quizdeelnemers feilloos te geven. En ook de 'andere' locatie van de buurtschap Schuddebeurs bleek een inkoppertje: 72 procent goed.

Ranglijst

Hoe hebben de verschillende eilanden het gedaan? Onderstaande ranglijst vertelt niet alleen hoe de deelnemers per regio gescoord hebben op kennis van de overkant, maar ook (ter vergelijking) op de kennis van de eigen eiland/regio.

Score per eiland/regio

Rang Eiland/regio Score m.b.t. overkant (pct) Score m.b.t. eigen kant (pct)
1 Noord- en Zuid-Beveland 52,1 60,5
2 Walcheren 50,3 60,1
3 Tholen, Sint Philipsland 46,2 76,2
4 Schouwen-Duiveland 43,1 81,1
5 Zeeuws-Vlaanderen 41,3 60,4
Meer over dit onderwerp:
quiz overkant
Deel dit artikel:

Reageren