Honderden vogelaars naar akker bij Domburg vanwege één klein vogeltje: de steppeplevier

Op een akker tussen Domburg en Westkapelle is vanmiddag een steppeplevier ontdekt. Deze zeer zeldzame vogel is nog niet eerder in Nederland waargenomen. Het dier komt normaal gesproken voor in gebieden als Siberië en Mongolië. Hoe deze dwaalgast in onze contreien is beland is nog onbekend.

Vanwege deze zeer zeldzame waarneming zijn honderden vogelaars uit heel Nederland, en daarbuiten, naar Domburg afgereisd. De eerste waarneming van het dier werd al vanmorgen om 10.00 uur genoteerd, in het natuurgebied Noordervroon bij Westkapelle, maar toen was nog niet helemaal zeker of het inderdaad om deze bijzondere vogelsoort ging.

'Rare morinelplevier'

Vogelaar Marten Peene uit Middelburg was een groep goudplevieren aan het afspeuren, op zoek naar een andere zeldzame plevierensoort: de morinelplevier, die daar eerder was gezien. Hij noteerde de vogel in eerste instantie als 'rare morinelplevier', maar op basis van de foto bleek het later toch dus om een nóg zeldzamere vogelsoort te gaan.

Het lukte Peene in eerste instantie niet meer om de vogel terug te vinden, maar een andere vogelaar, Corstiaan Beeke uit Serooskerke, vond het dier terug op de akker aan de Trommelweg tussen Domburg en Westkapelle waar de vogel rond 13.00 uur was neergestreken.

Vogelaars uit binnen- en buitenland

In enkele uren tijd is het aantal vogelaars uit binnen- en buitenland dat het dier op de Domburgse akker heeft bekeken flink opgelopen. Alleen al op de website waarneming.nl staan meer dan tweehonderd waarnemingen van het dier geregistreerd. Rond 18.15 uur werd de steppeplevier voor het laatst gezien bij Domburg. De kans dat hij nog terugkomt is klein: de vogel is gevlogen.

De steppeplevier eet voornamelijk insecten en broedt zoals de naam al aangeeft in steppelandschappen in Siberië, Mongolië en delen van China. Het dier trekt ieder jaar zuidwaarts naar Indonesië, Nieuw-Guinea en het noorden van Australië. De vogel is nog maar drie keer eerder in Europa gezien: in Finland, Noorwegen en Zweden.

Steppeplevier, gefotografeerd in Indonesië (foto: Ron Knight)

Deel dit artikel:

Reageren