Grootste schip van de wereld spotten? Hier moet je zijn

Na een paar keer uitstel is het vaarschema van het grootste schip ter wereld nu definitief. Morgen komt de Pioneering Spirit rond 15.00 uur aan in de haven van Vlissingen-Oost. Maar het schip is al eerder te spotten op de Westerschelde.
De Pioneering Spirit is het grootste werkschip ter wereld
De Pioneering Spirit is het grootste werkschip ter wereld © Rederij Allseas
Het schip, 382 meter lang en 124 meter breed, vaart rond 13.00 uur de Westerschelde op bij Cadzand. Het vaart dan verder langs de Zeeuws-Vlaamse kust en komt vijftig minuten later voorbij Breskens. Waar het de weg vervolgt richting de haven van Vlissingen waar het rond 15.00 uur in de Sloehaven aankomt.

Lossen

Het schip legt daar niet aan, maar wordt door slepers omgedraaid zodat het met de boeg weer richting de Noordzee ligt. Het ligt dan dicht tegen de westelijke havendam aan. Eenmaal tot stilstand gekomen, wordt er een duwbak langszij gelegd waar de twee jackets in worden geladen en worden afgevoerd.

Vertrek onzeker

De bedoeling is dat de Pioneering Spirit dan rond 21.30 uur de haven weer verlaat richting Noordzee. Maar dat is nog niet zeker. Het vertrek is afhankelijk van de loodsen en of zij het verantwoord vinden om in de schemer en donker met zo'n groot schip over de Westerschelde te varen. Een definitieve beslissing over het vertrek wordt morgen aan het einde van de middag gemaakt.