Middelburger maakt traditionele Molukse dracht: 'Mijn Tante Etta is mijn leermeester'

Hij maakt alles zelf en met de hand. Steekje voor steekje ontstaan de prachtigste kledingstukken. Jerry Hetharie uit Middelburg ziet het als zijn plicht om ervoor te zorgen dat de traditionele Molukse dracht niet verloren gaat.

De traditionele Molukse dracht is bijna uit het straatbeeld verdwenen. Alleen bij feesten en kerkelijke gelegenheden zie je ze nog. Vaak wordt de kleding dan niet op de juiste manier gedragen omdat de tweede en derde generatie Molukkers niet meer weten hoe het eigenlijk hoort. Daarmee dreigt een deel van de Molukse identiteit verloren te gaan en dat vindt Jerry onverteerbaar.

In de leer bij tante Etta

Jerry leerde de fijne kneepjes van het vak van zijn tante Etty Lewakabessy, een autoriteit op het gebied van de Molukse klederdracht. Zij behoort tot de eerste generatie Molukkers in Nederland. Ze is een strenge leermeester, maar haar kennis is goud waard. "Als ik iets niet goed doe, krijg ik op mijn donder en niet zuinig ook."

Hoeveel spelden mag je dragen

Tante Etta is één van de weinige Molukse vrouwen in Nederland die nog precies weet hoe kledingstukken en versieringen gedragen moeten worden en bij welke gelegenheid. Bijvoorbeeld als een meisje haar geloofsbelijdenis heeft gedaan krijgt ze vier gouden spelden in haar knot. Een meisje dat haar belijdenis nog niet heeft gedaan krijgt zilveren spelden in en maar drie stuks.

In onderstaande filmpje showt Marissa Malawauw de Molukse kerkdracht voor vrouwen die hun Sidi (geloofsbelijdenis) nog moeten doen.

Meer over dit onderwerp:
Molukken Molukse klederdracht Jerry Hetharie
Deel dit artikel:

Reageren