Ruim tweeduizend handtekeningen voor referendum over compensatiepakket

Stichting Zeeland Tolvrij heeft 2.211 handtekeningen ingeleverd in het provinciehuis om een aanvraag te mogen doen voor een referendum over het compensatiepakket voor de geannuleerde marinierskazerne. Doel van de stichting is om een tolvrije Westerscheldetunnel en ferry opgenomen te krijgen in een nieuw compensatiepakket.

De Zeeuwen die hun handtekening hebben gezet, vinden dat een tolvrije tunnel en ferry horen bij het compensatiepakket voor de geannuleerde marinierskazerne. Cees Liefting van Zeeland Tolvrij: "Ik heb er alle vertrouwen in dat het referendum er ook echt komt". Daarvoor moet in totaal twee procent van de Zeeuwse kiesgerechtigden een handtekening zetten, en zijn er nog zo'n 4.000 handtekeningen nodig.

Wel snelle trein, geen gratis tunnel

In het compensatiepakket zit onder andere een zwaar beveiligde rechtbank, snellere treinen naar de Randstad en een Delta kenniscentrum. Maar geen tolvrije Westerscheldetunnel.

Daar is Stichting Zeeland Tolvrij niet blij mee. De initiatiefnemers startten daarom een handtekeningenactie en hadden zichzelf als doel gesteld om 1.400 handtekeningen te verzamelen, zodat er een marge van 400 was, mochten er handtekeningen worden afgekeurd. Dat aantal is dus ruimschoots gehaald en er komen volgens Liefting nog steeds handtekeningen bij.

Cees Liefting blijft strijden voor tolvrije Westerscheldetunnel (foto: Omroep Zeeland)

Het provinciebestuur moet nu bepalen of de aanvraag voor een referendum over het compensatiepakket van de marinierskazerne verder ook aan alle eisen voldoet. Als alle handtekeningen zijn goedgekeurd wordt de petitie op 25 september in Provinciale Staten behandeld. En dan, bij groen licht, heeft Zeeland Tolvrij zes weken de tijd voor een definitief verzoek voor een referendum.

Eerder lieten Zeeuwse coalitiepartijen weten niets te voelen voor een referendum over het compensatiepakket voor de marinierskazerne. Zij zijn juist blij met het onderhandelingsresultaat zoals de zwaar beveiligde rechtbank, snellere treinen naar de Randstad en het Delta kenniscentrum.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren