SOS Dolfijn bezorgd om moeder en jong butskop in Oosterschelde

In de Oosterschelde zwemmen twee butskoppen, dat zijn walvisachtigen die normaal gesproken alleen voorkomen in grote oceanen. Volgens de zeezoogdier-redders van SOS Dolfijn kunnen deze dieren niet goed overleven in dit gebied.

Noordelijke butskop, gefotografeerd voor de Canadese kust (foto: Cephas - Whitehead Lab)

Het gaat om noordelijke butskoppen, die voorkomen in de Noordelijke Atlantische Oceaan en de Noordelijke ijszee. De twee dieren werden vrijdagochtend rond 10.00 uur gezien bij Yerseke. Vermoedelijk gaat het om een moeder en haar jong.

Oproep

Op basis van beeldmateriaal van de twee hebben zeezoogdierenexperts inmiddels bevestigd dat het inderdaad om noordelijke butskoppen gaat. SOS Dolfijn roept iedereen die de dieren ziet op om meteen contact op te nemen.

De vorige melding van een levende noordelijke butskop in Zeeuwse wateren stamt uit 1990. Toen werd een verzwakt exemplaar gezien bij de Sloehaven in Vlissingen. In 1994 spoelde wel nog een overleden noordelijke butskop aan op een zandbank in de Westerschelde, voor de kust van Hoofdplaat.

Dood aangespoeld

De butskoppen zijn verwant aan de gewone spitssnuitdolfijn, beide soorten vallen onder de familie van spitssnuitdolfijnen. Afgelopen maandag werd een dood aangespoeld exemplaar aangetroffen op de Roggenplaat in de Oosterschelde. Het dier bleek ondervoed te zijn.

Lees ook:

Deel dit artikel:

Reageren