Na een wekenlange wandeltocht verlost Daan nu de Zeeuwse kustlijn van zwerfafval

De wereld iets mooier en schoner maken door tijdens het wandelen zwerfafval op te ruimen. Dat is het doel van Daan Strang uit Schoorl. Deze maand ruimt hij de Nederlandse kustlijn op. Hij vertrok op 8 augustus in Den Helder en verlost nu de Zeeuwse kustlijn van troep.

Tijdens zijn tour langs de Nederlandse kust hoopt Strang zoveel mogelijk vrijwilligers op de been te krijgen die hem een handje helpen. Iedereen die dat wil, kan helpen. Een van hen is Feline uit Hellevoetsluis. "Ik doe mee omdat ik het zielig vind als de dieren doodgaan door het zwerfafval." Het gekste wat zij gevonden heeft, is een zitting van een fitnessapparaat.

Sinds vandaag is Strang in Zeeland. Via Renesse en De Banjaard loopt hij naar Domburg, Zoutelande, Vlissingen om vervolgens op zondag 30 augustus te finishen in Cadzand-Bad.

Goed gevoel

Strang besloot vijf jaar geleden het zwerfafval dat hij zag op te ruimen. "Ik kwam erachter dat het een goed gevoel geeft. Tijdens corona zag ik ontzettend veel oceaanplastic liggen, maar wist al wel: dit gaat me nooit alleen lukken. Toen deed ik de oproep en kreeg ik het idee om van Den Helder naar Cadzand te lopen."

Tijdens de eerste kilometers van zijn Zeeuwse tocht heeft hij al 18 kilo opgeruimd. "Dat bestaat uit kleine deeltjes zoals dopjes, sigarettenpeuken en lolliestokjes." Tot nu toe valt dat mee als hij het vergelijkt met andere etappes. Maar iedere kilo afval die hij moet rapen, vindt hij er een te veel. "Het komt in de maag van vissen, vogels en zeehonden terecht of raakt verstrikt om de nek van de dieren. Dus ik doe het met plezier."

Storm

De Zeeuwse kilometers worden wel een uitdaging voor Strang. "Er komt een storm aan en morgen loop ik over de Stormvloedkering. Ik begon met een hittegolf, heb hagel gehad, nu is het koud en nat en ik krijg er de wind bij."

Vanmiddag vertelde Strang over zijn wandeltocht in het radioprogramma de Zeeuwse Kamer. Luister terug:

Zeeuwse Kamer over het opruimen van het strand

Deel dit artikel:

Reageren